Followers

Monday, July 03, 2017

Penulis novel grafik Aku Hidup Dalam Blues, Azzam Supardi (Toyon) meninggal dunia

aku penat...
aku letih...
bantu aku...
tolong aku...
dapatkan kembali tidurku yang hilang
.
.
azzam supardi
hospital uitm
1.17am 30/6/17


Ina nota terakhir di laman Facebook milik penulis Azzam Supardi yang dikenali sebagai Toyon, penulis siri tulisan yang terkenal, Aku Hidup Dalam Blues (dengan ilustrasi oleh kartunis Aie yang mempopularkan fesyen grunge dan band Pearl Jam di kalangan pembaca tempatan, malah t-shirt dengan ilustrasi watak Sham dan Maizura dari AHDB begitu popular sehingga dijadikan versi bootleg) yang pernah diterbitkan di majalah Ujang pada pertengahan era 90'an. Siapa sangka tidur yang diimpikan oleh Azzam merupakan tidur buatnya untuk selama-lamanya. Azzam Supardi telah meninggal dunia di Hospital UiTM akibat sakit jantung selepas beberapa hari mendapat rawatan.
Di era penerbitan buku indie, Azzam dikenali melalui beberapa karya seperti Monolog Seorang Lelaki, Prequel Breakfast Blues, Pilo Toq (bersama O.P Zaharin, dan Bahruddin Bekri) dan 99 Stress Free Daddy, antaranya.

Allahyarham Azzam ialah seorang penulis yang terkenal dengan wit dan humor dalam serius sebagaimana yang tertulis dalam bionya: "...seorang lelaki yang bercakap dalam bahasa Melayu di Bucharest sepanjang masa tersadai selama 17 hari di Lapangan Terbang di ibu negara Romania itu dan pernah mengajar Bahasa Melayu di British Council of Cairo, Egypt. Kini menjadi editor dan penulis bebas untuk mana-mana penerbitan yang baik hati." Bagi yang sering mengikuti tulisan hariannya di Facebook pasti tahu dia seorang yang ceria yang sering mengusik isteri yang amat disayangi, Cikgu Rubi dan kemudian dia pula menjadi mangsa permainan celoteh nakal anak perempuannya Nisa yang petah berkata-kata (yang kemudian diabadikan dalam buku-buku terbitannya).

Antara entry-entry terakhir Azzam di Facebook miliknya ialah untuk menerbitkan kembali koleksi tulisan Aku Hidup Dalam Blues namun hajatnya tak kesampaian.
Berita tentang pemergian arwah telah disampaikan oleh abang iparnya. Al fatihah buat arwah Azzam Supardi. Semoga engkau tenang di sana.

Monday, May 22, 2017

THE LEGO BATMAN MOVIE : Sindiran kepada majikan dan revenge porn

"All important movies start with a black screen...."

Paul Dini (Batman: Mask of Phantasm) ialah penulis skrip yang power dengan mencipta watak Harley Quinn sebagai 'another love story' supaya cerita Batman tidak hanya berlegar pada love story antara Batman dan Joker. Namun, walau saham Paul Dini naik dengan Batman: The Animated Series, dia masih tiada autoriti untuk menentukan apa yang dia mahukan dalam sebuah filem atau siri TV Batman. Semuanya kena ikut kepala Warner Bros. (ini anda boleh baca dalam memoir Dark Night: A True Batman Story terbitan DC/Vertigo yang keluar tahun lepas).

Team The Lego Batman Movie sedar akan hakikat ini. Kalau kau terlepas intro filem Batman terbaru ini dan masuk je time Batman lawan Joker, then you'll easily called it '40 Years Manchild Towering Inferno of Geekdom' tapi suara Will Arnett di permulaan filem ialah penyataan tebal akan pembikinnya yang mengutuk majikannya sendiri secara halus: "Warner Bros..., maksud kami, Warner Brothers... aku tau kalau aku propose idea pelik sikit dalam filem ni, mesti kau takkan setuju punya. Jadi, kami buat filem ini. Bukan untuk audiens, tapi untuk kau - yang sampai ke kiamat hanya tau BATMAN, SUPERMAN, dan BATMAN BERCINTA DENGAN JOKER, when it comes to DC."

Kapal (ship) dan perhubungan (relationship) antara Batman dan Joker ialah cercaan pembikin terhadap majikannya; "Kau nak sangat Joker bercinta Batman, aku bagi kat kau the ultimate Joker-Batman bromance movie sampai kau muntah." Suicide Squad dalam filem ini terbentuk dengan mudah, sebab Batman sendiri sebut tentang penyatuan team dari Arkham Asylum ini yang mendapat hidayah kerana mereka, tak seperti Warner. Bros, dah muak dengan perangai Joker, kecuali Harley Quinn, dan itu kau kena hormati Paul Dini. Dia mahu Harley Quinn bersama Joker.

Lupakan tentang niat nak panggil Superman dan Justice League sebagai backup sebab Superman sendiri menyampah dengan Batman. Batman takkan panggil JL. Dah tentulah dia boleh buat sendiri. Kes pun berlaku di Gotham, bukannya di Elseworlds. Christian Bale sendiri sebelum gagasan Justice League di bawah Zack Snyder, pernah mengata watak bawaannya sendiri, "Kalau di bawah JL, semua orang pandang Batman dan kata dalam hati, "Apahal dengan mamat tu?"". Pada aku, THE LEGO BATMAN MOVIE bijak menggunakan rujukan terhadap watak Batman itu sendiri (selalunya Batman versi filem terbitan Warner Bros.) untuk menunjukkan apa punya perangai sebenarnya Batman ini, walau bertukar pengarah. It will fuck your mind too, sebab dalam kepala kau Batman ialah Batman, sedang dalam filem ini, it's LEGO BATMAN, a difficult one, tapi secara harafiah, masih lagi Batman. Dengan membikin sebuah filem Batman tanpa perlu bajet skala besar The Dark Knight Rises, audiens melihat kebarangkalian jika Robin diwujudkan dalam dunia Batman versi Nolan-meets-Snyder yang moody. Pembikinnya have fun dengan brick Lego dan pembinaan imej Robin versi 1960'an diberikan asal-usulnya. Bane versi Tom Hardy ada isu dengan Joker tapi di sini, bukan Joker versi Ledger dan tanpa sedar dah mula diserap ke dalam geng Suicide Squad. Ia berlaku sangat cepat sampai kau tak sempat nak bernafas.

Filem macam THE LEGO BATMAN MOVIE kalau kau tengok sebagai filem lawak atau parodi dalam urat yang sama dengan Mamat Khalid memanglah kau nak gelak je, tapi filem ni filem yang serius. Ada yang nampak filem ini sebagai sindiran terhadap filem superhero atau filem aksi summer blockbuster yang mulai dark dan gritty ikut kata penerbit. Itu betul juga. Pada aku, it's the ultimate 'filem mengutuk majikan sendiri' dalam urat yang sama dengan Deadpool. It's a revenge porn.

P/s: intro THE LEGO BATMAN MOVIE power gila sampai tahap aku nak canangkan komposer Lorne Balfe (satu tempat kerja dengan Hans Zimmer dalam beberapa produksi seperti Megamind dan Son of God) dan konsultan di bahagian sinematografi dan Seth Grahame-Smith (the go-to-guy untuk Tim Burton sejak Dark Shadows) untuk take over filem solo Batffleck terus.

THE LEGO BATMAN MOVIE
Arahan: Chris McKay
Pelakon suara: Will Arnett, Zach Galifianakis, Michael Cera, Rosario Dawson
Tarikh tayang: 9 Februari 2017
Edaran: Warner Bros. Pictures

Tuesday, May 16, 2017

SAPS Ibu Bapa Bantu Kecemerlangan Anak-Anak Anda

Untuk memeriksa keputusan peperiksaan dan ujian bagi anak-anak anda yang bersekolah dari darjah 1 hingga ke tingkatan 5 kita perlu gunakan SAPS ibu bapa.  Tapi tahukah anda apa itu sebenarnya SAPS Ibu dan Bapa?

Khas buat ibu bapa yang ada anak yang bersekolah, untuk pengetahuan anda, SAPS adalah singkatan kepada sistem analisis pelajaran sekolah yang mana ia merupakan inisiatif daripada Kementerian Pelajaran Malaysia dan ini pada saya amat penting dan juga mudah untuk kita melihat prestasi akademik anak-anak kita secara dalam talian saja.

Dengan adanya SAPS Ibu Bapa ini, para ibu bapa akan dapat sentiasa memantau prestasi pelajaran dan kecemerlangan anak-anak secara berterusan dan semudah di hujung jari sahaja. Tak seperti zaman pra internet yang berdasarkan buku rekod peperiksaan dan adakalanya memerlukan ibu bapa ke sekolah bertemu guru-guru untuk kepastian tentang prestasi anak-anak.

Namun, masih ramai ibu bapa yang belum tahu cara atau bagi yang tidak celik IT, tidak biasa menggunakan sistem SAPS Ibu Bapa ini. Jadi di bawah ini saya huraikan secara ringkas cara memeriksa keputusan peperiksaan atau ujian anak-anak kita melalui sistem SAPS ibu bapa:

Untuk memeriksa keputusan peperiksaan anak-anak secara online, sila klik di sini --> SAPS Ibu Bapa.

Ya, anda digalakkan menyemak keputusan peperiksaan anak anda melalui laman web ini supaya tidak berlaku masalah laman web 'down' atau keluar mesej "Laman sesawang tidak dapat diakses". Klik sahaja link yang telah saya beri tadi dan ikuti arahan untuk menyemak keputusan peperiksaan anak-anak anda melalui SAPS NKRA Ibu Bapa.  

Jadi bagaimana? Dapat semak keputusan anak anda? Mudah, kan? Bila anda dah dapat menyemak keputusan anak anda pada bila-bila masa dan di mana anda berada, anda harus sentiasa prihatin dan lebih mengambil berat tentang pendidikan mereka. Jadikan kelebihan teknologi ini satu kemudahan kepada kita mendidik anak-anak. Dalam era di mana ekonomi adakalanya tidak menyebelahi kita sehingga kita perlu kerja lebih masa untuk kesenangan dan keselesaan hidup bersama keluarga, hal-hal seperti pelajaran anak mungkin kita senang terlepas pandang. Jadi dengan kemudahan ini diharapkan tidak akan berlaku lagi perkara seperti anak sorok keputusan peperiksaan, anak tipu tandatangan buku rekod, anak tercicir dalam pelajaran dan pembelajaran dan lain-lain perkara yang tidak baik.

Jika anda suka artikel ini, sila kongsikan semoga ia dapat membantu lebih ramai orang untuk lebih mengetahui tentang apa itu SAPS Ibu Bapa 2017 ini dan boleh semak keputusan peperiksaan anak-anak mereka hanya secara dalam talian sahaja.

Isn't it a bit too soon, Peter Berg? : Ulasan filem PATRIOTS DAY

You know me well kalau ada filem Nine-Inch-Nails-related, aku memang laju.

Anyways.....

Amerika masih lagi sukar untuk membuang stereotaip muslim jika diberi filem begini dengan kerap dalam waktu-waktu begini. Bila kau sebut stereotyping muslim, aku yang menonton ni ada merasa "Isn't it a bit too soon, Peter Berg? Sedang Islamophic di US jauh dari selesai?" Melainkan jika kita melihat dari sudut seorang muslim yang tidak menyebelahi pengeboman Boston Marathon - peristiwa sebenar yang pedih bagi Amerika yang masih baru lagi pada aku, then aku boleh cakap watak-watak dalam filem ini blend well. (Boston ni ramai Asian. Surprisingly aku tak nampak watak black kecuali sorang dua pegawai kerajaan, tapi Asian ramai pula - dari makwe polis, roomate terrorist sampailah ke cina yang keretanya kena hijack dek terrorist).

Biarpun watak Rick Deslauriers bawaan Kevin Bacon menunjukkan seorang ketua di FBI yang cuba untuk bersifat neutral dengan tidak terus menuduh tapi kau keluar panggung kau masih merasa, "it's not helping." Macam juga filem lain seperti Eye In The Sky (Peter Berg juga pernah mengarah filem Lone Survivor tentang askar US dalam konflik Taliban, dia ni memang sekapal dengan Michael Bay yang mengarah filem 13 Hours dengan tema hampir serupa). Ia beri vibe negatif. Ia mengingatkan Amerika apa yang mereka benci, yang sepatutnya terrorism. Tapi terrorism dah sebati dengan muslim bagi mereka, malangnya...

Lihat filem ini secara keseluruhan, sepatutnya watak J.K Simmons tu yang diutamakan kalau nak letak hero sangat (ini watak sebenar, Jeffrey Pugliese, seorang anggota polis veteran yang kuat patriotismanya). Atau Ed Davis lakonan John Goodman. Atau Kevin Bacon (ini watak sebenar juga - bekas agen FBI, Rick Deslauriers yang menolak asosiasi jihad dan keganasan dengan tidak menuduh seorang muslim yang melakukan pengeboman). Kalau betul nak neutral, fokus kat Kevin Bacon dari awal sampai habis. Sebab watak utama Tommy Saunders lakonan Mark Whalberg tak wujud. Dan pada aku wataknya tak cukup kuat. Memang kita boleh lihat dia sebagai orang awam, everyday man yang memikul tanggungjawab sebagai penjawat awam dan ketua keluarga yang ada naik turunnya tetapi dia tak cukup tujahannya untuk kita melihat dia sebagai bintang utama di muka poster kerana ia hanya mewakili emosi Amrerika yang merudum kerana peristiwa pengeboman untuk meraih simpati dan juga tipikal Hollywood yang mahukan watak utama yang lebih muda dan bergaya berbanding Simmons dan Goodman. Tak lebih daripada itu. Dan selebihnya kita melihat J.K. Simmons yang fully load, full frontal action seorang diri tetapi turut menunjukkan sisi sebagai seorang marhaen - mengambil alih segala perhatian macam yang dia pernah tunjukkan melalui watak Fletcher dalam filem Whiplash.

Dan watak dua pengganasnya? Terlalu bodoh sampaikan ianya jadi terlampau fiksyen.

Muzik Trent Reznor dan Atticus Ross untuk PATRIOTS DAY pula,  it was done well tapi not their best. And I think Atticus boleh handle sorang-sorang macam yang dia pernah buat untuk filem lakonan Mark Whalberg, Broken City tiga tahun lalu, tak perlu pun dia tarik Trent (supaya Trent boleh fokus pada Nine Inch Nails yang asyik tergendala je...).

Apparently, Amerika tak boleh move on dengan cerita mereka kena bom seolah-olah mereka sajalah yang menjadi mangsa kerana bukan hanya Patriots Day, akan datang pula bukan satu, tapi dua lagi filem dari peristiwa pegeboman Boston Marathon dalam masa terdekat iaitu Boston Strong (arahan Daniel Espinos dan lakonan Casey Affleck, berdasarkan buku dengan tajuk yang sama) dan Stronger (dari sisi mangsa Jeff Bauman, lakonan Jake Gyllenhaal).

PATRIOTS DAY
Pengarah: Peter Berg
Lakonlayar: Peter Berg, Matt Cook, Joshua Zetumer
Cerita: Peter Berg, Matt Cook, Paul Tamasy, Eric Johnson. Berdasarkan buku Boston Strong tulisan Casey Sherman dan Dave Wedge
Pelakon: Mark Wahlberg, Kevin Bacon, John Goodman, J. K. Simmons, Michelle Monaghan
Skor: Trent Reznor, Atticus Ross
Edaran: TGV Pictures
Tarikh tayang: 12 Januari 2017

Related Posts with Thumbnails