Followers

Thursday, January 04, 2018

Ulasan filem: The Greatest Showman

Cerita tentang miskin jadi kaya ini dah banyak kali diulang (saya terkesan dengan filem Great Expectations arahan Alfonso Cuarón yang meneroka premis miskin kaya ini dengan mendalam kerana sumber rujukannya dari karya Charles Dickens, kemudian karya Hamka - Tenggelamnya Kapal van der Wijck yang mana miskin kayanya meneroka hal adat). Bila The Greatest Showman cuba mengangkat cerita miskin kaya berdasarkan kisah sebenar P. T. Barnum, penubuhan Barnum & Bailey Circus dan dunia showbiz secara longgar, saya mati-matian ingat ianya filem tentang magis semata (kerana pernah melihat Hugh Jackman dalam filem The Prestige) sehinggalah diberitahu rakan wartawan it was a musical disguised as a freak show. Dan ianya bahaya sebab nyawanya dipegang oleh muzik itu sendiri. Perlahan-lahan magisnya hilang jika ingin dibanding dengan filem seperti Big Fish.

Kena akui, cerita dalam filem The Greatest Showman ini amat formulaik dan penulisannya agak malas kerana mahu menjual muzik hasil bikinan Pasek and Paul (sebelum ini mereka dalam filem La La Land). Lagu-lagunya saya tak minat sebab tiada yang beri kesan dan impak langsung pada saya (sebab saya dah banyak dengar muzik sebegini dan komposer pun tiada usaha untuk memecah monotoni muzik). Latar filemnya abad ke-19 tetapi mahu muziknya kedengaran lebih moden, itupun Baz Luhrmann buat lebih baik melalui Moulin Rouge! dan The Great Gatsby.


The Greatest Showman  sebenarnya menarik saya ke pagawam kerana rekaan produksi oleh Nathan Crowley yang pernah bikin filem The Prestige arahan Christopher Nolan, juga lakonan Hugh Jackman. Bahagian ini saya kira dibuat dengan cemerlang. Dan sejak filem ini ada Michelle Williams, luka filem ini boleh dibasuh dengan filem baru lain lakonannya, All The Money In The World.

Rating: 5/10

Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 28 Disember 2017
Genre: Drama / Muzikal
Durasi: 1 Jam 45 Minit
Pengedar: 20th Century Fox
Pelakon: Hugh Jackman, Zac Efron, Rebecca Ferguson, Michelle Williams, Zendaya
Pengarah: Michael Gracey

Friday, December 22, 2017

Jadilah Rakyat Yang Bijak! : Tips Berjimat Buat Warga Malaysia

Dengan situasi ekonomi Malaysia yang tidak menentu sekarang, setiap sen dan ringgit amatlah berharga buat kita dan berjimat cermat bukan lagi satu pilihan tetapi keperluan, lebih-lebih jika anda kerap berbelanja. Namun, melihatkan pada harga barang-barang keperluan yang semakin naik harganya saban hari, pasti kita terfikir akan cara-cara untuk meminimakan perbelanjaan kita.

Anda mahukan tips untuk menjimatkan wang dan menambahkan wang? Mari kita lihat-lihat senarai yang anda boleh lakukan dalam menjadi seorang warganegara yang bijak!

KUPON
Antara trend berbelanja yang semakin popular mutakhir ini ialah dengan membeli kupon. Sebelum ini kita lebih kaitkan kupon dengan keratan-keratan kecil yang dikeluarkan oleh pihak peniaga khususnya yang berkaitan bisnes restoran. Kini kupon mula digunakan secara atas talian (online) dengan hanya menunjukkan e-kupon semasa berbelanja di premis perniagaan yang mengambil bahagian. Tahukah anda, melalui kupon anda mampu mendapat potongan harga lebih 50 peratus jika dibandingkan dengan pembelian biasa? Ya! Kini pelbagai laman web menawarkan pembelian kupon seperti Groupon, MilkADeal, Lazada dan Everyday, antaranya. Kesemuanya mempunyai promosi yang berbeza tetapi dengan kaedah yang sama. Dalam berbelanja menggunakan kupon, yang paling penting adalah kita mesti mengetahui dahulu harga sebenar sesuatu promosi atau produk. Kemudian, bandingkan dengan harga selepas potongan. Tak lupa juga, lihat tarikh luput kupon anda ketika menggunakannya.

PROGRAM REWARD
Program reward atau ganjaran biasanya ialah satu program kesetiaan apabila anda mendaftar sebagai ahli sesuatu program samada berbayar atau percuma. Contohnya, sebagai ahli pasaraya AEON BiG, setiap kali anda berbelanja, anda akan mengumpul mata ganjaran di mana anda dapat menukar mata ganjaran ini kepada barangan yang mereka tawarkan. Program ganjaran seperti BonusLink pula membolehkan anda menebus mata ganjaran kepada baucer Baskin Robbins, TGV Cinemas, Nandos, Coffee Bean, KFC, Pizza Hut, Tony Romas dan banyak lagi. Syarikat penerbangan tambang murah AirAsia melalui program reward AirAsia BIG memperkenalkan Freedom Flyer Programme di mana semakin banyak anda terbang, semakin banyak mata ganjaran yang anda kumpulkan (sesuai bagi mereka yang sering 'flight' ketika bertugas).

DISKAUN
Rasanya ini tak perlu diperjelaskan. Kalau anda sering berbelanja, anda boleh hafal harga biasa barang keperluan anda dan diskaun ialah amat kita tunggu-tunggu setiap kali tibanya musim jualan murah yang menawarkan potongan harga yang luar biasa. Hujung tahun ialah waktu yang amat ditunggu dengan karnival Year End Sale atau YES yang menawarkan diskaun atau jualan murah pada sesuatu barangan.

FREE TRIAL
Jika anda mahu menggunakan sesuatu produk, pasti anda nak 'test' produk itu dulu sebelum menggunakannya, bukan? 'Free trial' juga tidak tertakluk kepada barang keperluan saja, ia boleh jadi perkhidmatan seperti streaming filem dan lagu seperti Netflix dan Spotify yang boleh dilanggan secara percuma selama beberapa bulan pertama sebelum anda membayar secara bulanan.

MENJADI AGEN MAPEM CARD
Ya, jadilah agen MAPEM CARD! Sebagai menyahut seruan Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak dalam menjadikan Malaysia sebagai hub digital menjelang tahun 2050, Majlis Pembangunan Ekonomi Malaysia atau MAPEM yang telah ditubuhkan sejak 2012 telah memperkenalkan program MAPEM Mastercard, sebuah program kolaborasi bersama MPAY Sdn Bhd di mana program ini bermatlamat untuk memberi prasarana pengurusan kewangan secara atas talian yang boleh dicapai oleh setiap pengguna. Pengguna dapat melakukan transaksi pembelian, menghantar atau memindahkan wang secara atas talian dengan menggunakan aplikasi MPAY. Ia dapat membantu ramai warga asing dalam negara untuk mendapatkan kemudahan dalam memastikan transaksi kewangan mereka direkodkan dan dikendalikan dengan teratur.

Selain itu, ia membantu dalam pembangunan industri pelancongan selain memantau aliran keluar masuk wang negara. MAPEM telah mencipta pelbagai teknologi dan juga kebolehpasaran program ini untuk memastikan rakyat asing dan rakyat Malaysia tidak ketinggalan. Sebagai agen MAPEM CARD pula, anda akan menerima komisen pada setiap MAPEM CARD yang didaftarkan di bawah anda.

Bagi syarikat pula, boleh mendaftar untuk menjadi agensi MAPEM CARD. Pendaftaran MAPEM CARD sangat mudah dengan hanya memerlukan kad pengenalan atau pasport tetapi mampu memberi pelbagai kemudahan yang tiada pada program Mastercard yang lain. Bertindaklah segera dengan melayari http://mapemcard.com/mapempay/ untuk info lanjut tentang program MAPEM PREPAID MASTERCARD atau layari http://mapemcard.com/agencies/ untuk menjadi agen MAPEM CARD sekarang!

Friday, December 01, 2017

Filem: Coco atau The Book of Life?

The Book of Life, definitely!

Because it's so original. Sebagai anak jati Mexico, Jorge R. Gutierrez sejak animasi El Tigre telah memberikan sesuatu yang unik pada dunia animasi dengan penggunaan motif, warna dan tema yang berani dan belum diterokai animator lain. Coco pula is almost, equally good sebab Pixar ada this penchant untuk bermain dengan emosi penonton dan ia berjaya. Saya tewas dan tak dapat menahan air mata saya daripada mengalir pada adegan akhir (Miguel, gitar dan neneknya, Coco) dan ia jadi senjata Pixar dalam memenangi hati peminatnya tapi begitulah dari satu filem Pixar ke filem Pixar yang seterusnya. And that's it.

Bila Pixar guna Day of the Dead sebagai tema, sebab ia pernah diangkat ke filem oleh seorang Mexican, I know straight away The Book of Life lebih enriching pada motifnya.

Day of the Dead yang digambarkan oleh orang Mexico macam Jorge R. Gutierrez lebih manis daripada Hollywood yang nak mencuba (dengan guna konsultan Mexico) untuk orang faham budayanya.

Namun saya tetap menyukai kedua-dua filem ini. Tak suka perbandingan sebenarnya (macam puak fanboys Marvel vs DC mutakhir ini) but it's inevitable. Jorge R. Gutierrez pun tak suka malah lebih suka bila Coco menjadi entry baru yang memperkenalkan budaya tempat asalnya ke mata dunia melalui sinema.

Thursday, September 28, 2017

When man dies a woman, amarah seorang isteri dan apokalips : ulasan filem mother! arahan Darren Aronofsky

Filem mother! arahan Darren Aronofsky ialah suara yang memberitahu apa yang membuatkan aku minat sangat akan filem malah pernah bikin filem juga (dan ini datang dari graduasi art school yang sekian malam mempersoalkan akan kewarasan diri dan sering berlaku tidak adil pada diri sendiri sedang dia membuang dirinya jauh ke ibukota, kerana mahu kembangkan kerjaya tapi kalah dek 'the end of print' yang membuatkan dirinya papa kedana dan lupa seketika perihal matlamat lalu nak balik kampung semula tapi aku boleh tambah nota kaki: it doesn't matter anymore...).

mother! ialah filem yang seronok. Seronoknya melihat bagaimana Darren menterjemah kitab Genesis dalam hal writer's block (aku boleh kaitkan pada diri sendiri dan perlukan ilham) sampai orang tak perasan. Dan ia berlaku pada satu tempat itu saja melalui perspektif isteri lakonan Jennifer Lawrence yang aku lihat sebagai pelukis (juga aku boleh kaitkan dengan diri) bersuamikan seorang poet. Tapi lagi seronok kalau aku tak tau apa-apa tentang alegori Genesisnya.

Sebab bila Darren secara jelas menyatakan ianya alegori Genesis, ia menyebabkan majoriti penyembah berhala pagan yang kian menular di US menyisihkan filem ini. Dan di tempat sendiri, orang lebih banyak bercerita tentang sumber asalnya (yang dipadankan secara longgar). Ini salah bagi aku. Sebab ia buat kita tak bercerita tentang mother! sebagai filem, samada dari segi plot, naratif dan penggayaan (ini lagilah ramai yang tak terkejar). Tapi tema keretakan dan kesesatan yang digambarkan Darren pada mother! ialah realiti yang berlaku sekarang. Semacam manusia itu mengambil inspirasi dari kitab dan menyelewengnya atau amaran tentang kesan dan akibat bila manusia melakukan 'act of God' tanpa benar-benar memahami kata-kataNya.

Darren boleh dipanggil pretentious (dengan lebih teruk lagi) melalui mother! tapi ia perlukan seseorang yang menyukai kerja pengarah yang pernah bikin Requiem for a Dream, The Fountain (aku beli novel grafiknya dengan catan Kent Williams) dan Black Swan ini untuk benar-benar menghargainya.

9/10

Klasifikasi: 18
Tarikh Tayangan: 28 September 2017
Genre: Drama / Misteri
Durasi: 2 Jam 2 Minit
Pengedar: United International Pictures
Pelakon: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Michelle Pfeiffer, Domhnall Gleeson, Ed Harris
Pengarah: Darren Aronofsky

p/s: aku tak fokus bila tengok treler filemnya, tak baca sinopsis jadi taklah aku termasuk dalam kategori salah tafsir.

Related Posts with Thumbnails