Followers

Wednesday, September 21, 2016

Ulasan filem: STORKS (edaran Warner Bros. Malaysia)

(Selepas pra tayangan untuk para media di TGVCinemas 1 Utama Shopping Centre pagi tadi, ihsan Warner Bros. Pictures)

Apa yang kita dapat dari sebuah filem animasi dari alumni Disney / Pixar yang kemudian menjadi tenaga kerja untuk studio rival, Warner Bros (penerbit Brad Lewis pernah menang Oscar melalui Ratatouille terbitannya, pengarah bersama Doug Sweetland pula dah jadi animator untuk kebanyakan karya agung Pixar seperti Toy Story, A Bug's Life, Monsters, Inc., Finding Nemo, The Incredibles dan Cars): ketelitian animasi seperti Pixar jadi ia tak nampak macam studio baru walaupun STORKS merupakan filem animasi kedua Warner selepas THE LEGO MOVIE. Atas kertas, STORKS memang macam ikut template Disney dari segi plot dan pembinaan wataknya tapi apa yang mengasingkan gaya Warner daripada Disney ialah lawak wacky-nya yang merujuk gaya Looney Tunes yang dah memang jadi cop mohor Warner. Geng 100 serigala Wolf Pack yang didepani oleh Alpha dan Beta boleh buat benda yang masuk air yang ilhamnya dipetik dari cetakan biru Acme (dengan transformasi mereka yang macam Lego juga), mereka bergaya sekali dan penuh konfiden tetapi boleh bersifat self destructive macam bala yang selalu menimpa Wile E.Coyote. Permainan kejar mengejar antara Junior + Tulip dan Wolf Pack memang dah macam episod The Road Runner Show. Doug Sweetland memang suka lawak slapstick Looney Tunes yang telahpun dibuktikan melalui animasi pendek Presto untuk Pixar / Disney. Tapi tak bermakna STORKS hadir tanpa jiwa. Junior, sebagai bangau penghantar yang hendak jadi senior atau 'bos' (mantra yang sering diungkap oleh Hunter lakonan Kelsey Grammer yang memang jadi Kelsey Grammer dalam filem ini) perlu berdepan dengan Tulip, satu-satunya manusia di kilang penghantar Cornerstone dengan tugasan besar: memecat Tulip, kerana Tulip memang cemerkap dan tak boleh diharap. Ia sedikit sebanyak membangkitkan semangat Pixar melalui Monsters Inc, apatah lagi apabila duo ini perlu menghantar seorang bayi yang dipesan oleh sebuah keluarga; siri-siri Sulley dan Mike yang terpaksa melayan kerenah Boo dijelmakan kembali, but you know, it's pretty wacky and very un-Disney. Junior dan Tulip punya chemistry yang baik. Tulip sebenarnya punya backstory yang menyedihkan tapi Warner ni bukan nak bagi anda sedih pun. Kalau Tulip wujud di dunia sebenar, saya mahu menyayanginya walaupun dia tak kisah pun. I think she can live on her own ("Jangan panggil saya 'anak yatim', Tulip dah cukup".)

Dan satu lagi, animasi Amerika ni bila dia membebel, dia tak boleh berhenti. Kecoh sangat. Adrenalin meluap.

Saya sebenarnya menggilai Tex Avery. Entah kenapa filem animasi mutakhir ni dah tak capai tahap sebegitu. Tex mencorakkan animasi Warner Bros menggunakan 'speed, sarcasm, irony, and non-stop action' yang membezakan ia dengan animasi Disney, jadi saya harap sangat some people get it bila Warner mulakan studio animasi sejak The Lego Movie.

STORKS tak menambah apa-apa dari segi gaya animasi (LEGO MOVIE lebih inovatif) tapi ia masih sebuah filem yang menghiburkan. Saya ada juga ketawa tapi saya lupa kenapa. Sebab Wolf Pack agaknya. OK, i get it! Saya gelak gila kat geng penguin! Yes, the Tex Avery thing is there!

P/S: Masuk panggung lebih awal untuk animasi pendek LEGO NINJAGO yang nampak promising.

7.5 out of 10

Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 22 September 2016
Genre: Animasi / Komedi
Durasi: 1 Jam 26 Minit
Pengedar: WARNER BROS. PICTURES
Pelakon: Andy Samberg, Katie Crown, Kelsey Grammer, Keegan-Michael Key, Jordan Peele, Jennifer Aniston, Ty Burrell, Danny Trejo, Stephen Kramer Glickman
Pengarah: Doug Sweetland, Nicholas Stoller

Tuesday, May 03, 2016

Ulasan filem: Mendadak Dangdut (2006)

Dengan kemeriahan seluruh umat meraikan sekuel Ada Apa Dengan Cinta, untuk berlaku adil supaya aku tak terus-terusan mengata filem itu, aku melawat semula sebuah karya arahan sutradara AADC, Rudi Soedjarwo iaitu Mendadak Dangdut, selepas dia dan penulis yang sama Monty Tiwa menghasilkan crime-drama, 9 Naga.
Pertama, filem ini ada Titi Kamal yang pada aku jauh lebih hot daripada Dian Sastrowakdoyok, tapi dari segi lakonan, filem ini membuktikan yang dia bukan sekadar pretty face (sebab itu aku rasa wujudnya watak Maura dalam AADC, sebab dalam grup tu mesti ada yang lawa terlebih tapi dumb). Bukan takat tu je, dia kena masuk kampung dan menyanyi dangdut, daripada asalnya seorang bintang pop yang reluctant. Watak Petris lakonan Titi dan Yulia (lakonan Kinaryosih) sebagai kakak merangkap pengurus Petris kecoh sebenarnya yang ditulis sebegitu untuk menyampaikan komedi, tapi drama filem ini sebenarnya banyak datang dari sisi lakonan Kinaryosih sebagai kakak Petris yang banyak bersabar melayan adiknya yang seolah-olah tak menghargai segala usaha dalam mengurus kariernya.
Jauh sebenarnya produksi Mendadak Dangdut ni kalau banding dengan AADC. Mendadak Dangdut lebih raw, dan aku boleh nampak betapa low budgetnya filem ni dengan penggambaran ambil masa 7 hari je, dan ada suntingannya tak kemas bila ada adegan yang tak dirakam semula. Rawnya filem ini kerana ia merakam kampung dan penduduk yang serba kemiskinan dan dangdut menjadi medium buat mereka untuk melupakan kepayahan hidup mereka.
Favourite quote:
Veti : Wis, aku bener-bener nggak mau nyanyi buat Mas Rizal lagi. Cari penyanyi lain, Mas. Aku cuma mau goyang pantat!
Rizal : Asal lu tahu ya, yang penting musik! Bukan pantat!
*nota: ikut bahasa Indonesia, 'pantat' itu maksudnya 'punggung'.
Petikan lagu 'Jablai' nyanyian Titi Kamal, OST untuk filem ini:
https://youtu.be/eqg_h738yqUu

Monday, March 14, 2016

Ulasan filem: REQUIEM FOR A DREAM (2000)

1) Jared Leto. Sebut nama je. 30 Seconds To Mars. Bakal Joker dalam Suicide Squad.

2) Marlon Wayans (dalam role serius sebagai mat dadah, selepas sering dirujuk "Dia ni berlakon taraf filem lawak MIG 'Hantu Ikat Tepi' je ni!")

3) Darren Aronofsky, yang guna banyak hip hop montage / teknik fast cutting yang agak ekstensif dan penggunaan Snorricam, agak inovatif ketika itu tapi jadi bangang kalau sekarang diguna pakai dalam filem Taken.

4) Clint Mansell, kerjaya muzik post-grebo Pop Will Eat Itself yang menghasilkan Lux Aeterna (kolaborasi dengan Kronos Quartet) tapi yang paling saya gemar ialah bila ia digunakan pada pembuka filem di atas, (section yang dipanggil Summer Overture) masa Harry dengan kawannya, Tyrone nak jual peti tv milik ibu Harry (yang kini dah selamat berada di stesen Cooper).

5) Saya tak pernah bereksperimen dengan dadah dan hampir pasti tak akan selepas melihat kesannya dalam filem ini. Efektif? Tahap  tengok filem ini sekali je. Sampai begitu sekali. Sedangkan tengok kesan dadah dalam The Wolf of Wall Street pun dah cukup parah, apatah lagi Trainspotting.

REQUIEM FOR A DREAM (RFAD) sebagai sebuah filem dah jadi semacam enigma bagi saya sejak mulai menyelak iklan OSTnya di majalah Alternative Press lewat tahun 2000 (turut jadi filem pilihan editorial tahun itu). Nama Darren Aronofsky disebut dalam majalah Wizard, acah-acah cadangan pengarah yang bakal membersihkan rekod buruk Batman di layar perak melalui Batman & Robin setelah maklum balas positif pada filem debutnya, π. Kemudian selepas melayari laman web rasminya, trek Lux Aeterna dengan injeksi elektronik dengan mudah mencengkam saya (yang kemudian digunakan sewenang-wenangnya oleh agensi iklan dan pembikin doku konspirasi iluminati, berbayar atau secara curi untuk tampak .... cool). Beberapa minit pertama yang saya tonton ialah apa yang saya belajar di sekolah MTV yang bergraduasi menjadi filem. Kalau hari ini, Aronofsky dipanggil pretentious dengan gayanya (rekodnya ada turun naik), saya masih kata RFAD amat memberi kesan pada saya, pertama pada visualnya, dan kedua, pada mesejnya samada anda nak panggil ia tentang dadah atau tentang mengejar mimpi.

Arahan: Darren Aronofsky
Lakonlayar: Hubert Selby, Jr., Darren Aronofsky, adaptasi novel Requiem for a Dream tulisan Hubert Selby, Jr.
Lakonan: Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly, Marlon Wayans
Muzik: Clint Mansell
Sinematografi: Matthew Libatique
Suntingan: Jay Rabinowitz
Studio: Thousand Words, Protozoa Pictures
Edaran: Artisan Entertainment
Tarikh tayang: 14 Mei 2000 (festival Cannes), 28 Oktober2000 (pasaran US)

Sunday, March 13, 2016

Ulasan filem: RUBY SPARKS (2012)

Aku suka filem ini. Ia seolah-olah aku yang sedang menulis, dan Zoe Kazan ada di depan aku. Dan aku jerit, "aku tak nak kau jadi macam tu!", being hipster chick and all that. But you know what? Dia tetap begitu. Dan sebenarnya aku suka dia begitu, menerimanya begitu tapi itupun bukan idea aku, sebab kalau aku menulis tentang perempuan sekalipun, semua ilham itu datang dari perempuan serta perangai mereka yang aku kenal, and it's unpredictable.

Unless, aku tak pernah kenal perempuan (pernah berlaku) dan maklumat yang aku terima tentang perempuan di buku dan televisyen adalah salah belaka (pernah berlaku).

Filem ini mewakili aku sebagai penulis yang writer's block, lebih teruk daripada itu, aku tak pernah tulis dan terbitkan apa-apa fiksyen pun, apatah lagi tentang perempuan. Mungkinlah pada satu sisi, filem ini melalui watak Calvin lakonan Paul Dano, mewakili diri aku sebagai hopeless romantic tapi itupun salah sendiri, sebab tak make a move....

Untuk melihat Zoe dan Paul Dano yang sebenarnya a real life couple offscreen pun awkward bagi aku sebab garisan antara fiksyen dan realiti mulai kabur.

Filem ini aku lihat sebagai a great contender bagi filem rom-com macam (500) Days of Summer, macam lah... sehingga kau perasan yang kepelikan dalam filem ini ialah perkara biasa bagi duo pengarahnya, Jonathan Dayton dan Valerie Faris kalau kau ikut kerja MTV mereka yang genius (mereka boleh bikin drama yang meruntun kalau kau tak tahan mereka dari membikinnya). Dan aku nantikan karya terbaru mereka, adaptasi novel I'm Proud of You: My Friendship with Fred Rogers.

Paul Dano aku rasa lagi hebat daripada Joseph Gordon Levitt.

Arahan: Jonathan Dayton & Valerie Faris
Lakonlayar: Zoe Kazan
Lakonan: Paul Dano, Zoe Kazan, Annette Bening, Antonio Banderas, Steve Coogan, Elliott Gould, Chris Messina
Muzik: Nick Urata
Sinematografi: Matthew Libatique
Suntingan: Pamela Martin
Studio: Bona Fide Productions
Edaran: Fox Searchlight Pictures
Tarikh tayang: 25 Julai 2012

Related Posts with Thumbnails