Followers

Thursday, September 28, 2017

When man dies a woman, amarah seorang isteri dan apokalips : ulasan filem mother! arahan Darren Aronofsky

Filem mother! arahan Darren Aronofsky ialah suara yang memberitahu apa yang membuatkan aku minat sangat akan filem malah pernah bikin filem juga (dan ini datang dari graduasi art school yang sekian malam mempersoalkan akan kewarasan diri dan sering berlaku tidak adil pada diri sendiri sedang dia membuang dirinya jauh ke ibukota, kerana mahu kembangkan kerjaya tapi kalah dek 'the end of print' yang membuatkan dirinya papa kedana dan lupa seketika perihal matlamat lalu nak balik kampung semula tapi aku boleh tambah nota kaki: it doesn't matter anymore...).

mother! ialah filem yang seronok. Seronoknya melihat bagaimana Darren menterjemah kitab Genesis dalam hal writer's block (aku boleh kaitkan pada diri sendiri dan perlukan ilham) sampai orang tak perasan. Dan ia berlaku pada satu tempat itu saja melalui perspektif isteri lakonan Jennifer Lawrence yang aku lihat sebagai pelukis (juga aku boleh kaitkan dengan diri) bersuamikan seorang poet. Tapi lagi seronok kalau aku tak tau apa-apa tentang alegori Genesisnya.

Sebab bila Darren secara jelas menyatakan ianya alegori Genesis, ia menyebabkan majoriti penyembah berhala pagan yang kian menular di US menyisihkan filem ini. Dan di tempat sendiri, orang lebih banyak bercerita tentang sumber asalnya (yang dipadankan secara longgar). Ini salah bagi aku. Sebab ia buat kita tak bercerita tentang mother! sebagai filem, samada dari segi plot, naratif dan penggayaan (ini lagilah ramai yang tak terkejar). Tapi tema keretakan dan kesesatan yang digambarkan Darren pada mother! ialah realiti yang berlaku sekarang. Semacam manusia itu mengambil inspirasi dari kitab dan menyelewengnya atau amaran tentang kesan dan akibat bila manusia melakukan 'act of God' tanpa benar-benar memahami kata-kataNya.

Darren boleh dipanggil pretentious (dengan lebih teruk lagi) melalui mother! tapi ia perlukan seseorang yang menyukai kerja pengarah yang pernah bikin Requiem for a Dream, The Fountain (aku beli novel grafiknya dengan catan Kent Williams) dan Black Swan ini untuk benar-benar menghargainya.

9/10

Klasifikasi: 18
Tarikh Tayangan: 28 September 2017
Genre: Drama / Misteri
Durasi: 2 Jam 2 Minit
Pengedar: United International Pictures
Pelakon: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Michelle Pfeiffer, Domhnall Gleeson, Ed Harris
Pengarah: Darren Aronofsky

p/s: aku tak fokus bila tengok treler filemnya, tak baca sinopsis jadi taklah aku termasuk dalam kategori salah tafsir.

Wednesday, September 27, 2017

Ulasan filem Kingsman: The Golden Circle

Ultra violent memang forte Matthew Vaughn. Kau dah boleh expect. Pada aku, Kingsman: Secret Service ialah sebuah filem yang solid sebab source materialnya solid, mainly datang dari cetusan ilham Mark Millar melalui komik tulisannya Secret Service. Ianya cukup untuk satu filem. Semuanya gila dan make sense (satu dunia ke arah mobile dan gadgetry, ianya plan yang baik untuk dominasi global.) Then came church battle royale yang dikembang baik dari asalnya scene kenduri kahwin yang huru hara dari komik tulisan Millar (Millar juga memungkinkan banyak watak Marvel dijadikan filem dalam dunia MCU melalui siri Ultimates Avengers).

Kingsman: The Golden Circle tidak mencapai tahap atau melebihi Kingsman pertama dalam banyak perkara sebab sebenarnya Kingsman dah habis pada filem pertama. Lakonlayar filem kedua ini hanya Matthew Vaughn dan Jane Goldman yang try hard untuk sambung filem pertama tanpa cap mohor gila Millar. Bukan adaptasi komik lagi tapi sambungan yang tak perlu yang berakhir menjadi sophomore slump dalam entry Kingsman. Semua benda dari HQ burned down to the ground (Batman Begins buat adegan ini dengan lebih baik), traitor dari dalam, war against drug, semua tu kau dah tengok banyak kali dalam filem-filem spy sebelum ini. Bahkan lagu Word Up (penyanyi asal Cameo) pun dah digunapakai dalam Johnny English. Kemudian watak tak dikembang dengan baik, Tequilla mati awal sebab studio exec nak buat part 3, Statesman is a total waste sebab ia tak terasa macam team up tapi macam Kingsman saja di lokasi lain (tapi katanya Statesman sedara jauh...). Dan aku tak rasa kick mulai intro lagi.

Anyway, henchgirl dengan kaki besi dalam filem pertama jauh lebih menacing berbanding tangan besi dalam The Golden Circle.

Rating: 5.5 out of 10

Tarikh Tayangan: 21 September 2017
Genre: Aksi / Pengembaraan / Komedi
Durasi: 2 Jam 20 Minit
Pengedar: 20th Century Fox
Pelakon: Taron Egerton, Mark Strong, Colin Firth, Julianne Moore, Halle Berry, Channing Tatum, Jeff Bridges, Pedro Pascal
Pengarah: Matthew Vaughn
Berdasarkan novel grafik Secret Service karya Mark Millar dan Dave Gibbons

Monday, July 03, 2017

Penulis novel grafik Aku Hidup Dalam Blues, Azzam Supardi (Toyon) meninggal dunia

aku penat...
aku letih...
bantu aku...
tolong aku...
dapatkan kembali tidurku yang hilang
.
.
azzam supardi
hospital uitm
1.17am 30/6/17


Ina nota terakhir di laman Facebook milik penulis Azzam Supardi yang dikenali sebagai Toyon, penulis siri tulisan yang terkenal, Aku Hidup Dalam Blues (dengan ilustrasi oleh kartunis Aie yang mempopularkan fesyen grunge dan band Pearl Jam di kalangan pembaca tempatan, malah t-shirt dengan ilustrasi watak Sham dan Maizura dari AHDB begitu popular sehingga dijadikan versi bootleg) yang pernah diterbitkan di majalah Ujang pada pertengahan era 90'an. Siapa sangka tidur yang diimpikan oleh Azzam merupakan tidur buatnya untuk selama-lamanya. Azzam Supardi telah meninggal dunia di Hospital UiTM akibat sakit jantung selepas beberapa hari mendapat rawatan.
Di era penerbitan buku indie, Azzam dikenali melalui beberapa karya seperti Monolog Seorang Lelaki, Prequel Breakfast Blues, Pilo Toq (bersama O.P Zaharin, dan Bahruddin Bekri) dan 99 Stress Free Daddy, antaranya.

Allahyarham Azzam ialah seorang penulis yang terkenal dengan wit dan humor dalam serius sebagaimana yang tertulis dalam bionya: "...seorang lelaki yang bercakap dalam bahasa Melayu di Bucharest sepanjang masa tersadai selama 17 hari di Lapangan Terbang di ibu negara Romania itu dan pernah mengajar Bahasa Melayu di British Council of Cairo, Egypt. Kini menjadi editor dan penulis bebas untuk mana-mana penerbitan yang baik hati." Bagi yang sering mengikuti tulisan hariannya di Facebook pasti tahu dia seorang yang ceria yang sering mengusik isteri yang amat disayangi, Cikgu Rubi dan kemudian dia pula menjadi mangsa permainan celoteh nakal anak perempuannya Nisa yang petah berkata-kata (yang kemudian diabadikan dalam buku-buku terbitannya).

Antara entry-entry terakhir Azzam di Facebook miliknya ialah untuk menerbitkan kembali koleksi tulisan Aku Hidup Dalam Blues namun hajatnya tak kesampaian.
Berita tentang pemergian arwah telah disampaikan oleh abang iparnya. Al fatihah buat arwah Azzam Supardi. Semoga engkau tenang di sana.

Monday, May 22, 2017

THE LEGO BATMAN MOVIE : Sindiran kepada majikan dan revenge porn

"All important movies start with a black screen...."

Paul Dini (Batman: Mask of Phantasm) ialah penulis skrip yang power dengan mencipta watak Harley Quinn sebagai 'another love story' supaya cerita Batman tidak hanya berlegar pada love story antara Batman dan Joker. Namun, walau saham Paul Dini naik dengan Batman: The Animated Series, dia masih tiada autoriti untuk menentukan apa yang dia mahukan dalam sebuah filem atau siri TV Batman. Semuanya kena ikut kepala Warner Bros. (ini anda boleh baca dalam memoir Dark Night: A True Batman Story terbitan DC/Vertigo yang keluar tahun lepas).

Team The Lego Batman Movie sedar akan hakikat ini. Kalau kau terlepas intro filem Batman terbaru ini dan masuk je time Batman lawan Joker, then you'll easily called it '40 Years Manchild Towering Inferno of Geekdom' tapi suara Will Arnett di permulaan filem ialah penyataan tebal akan pembikinnya yang mengutuk majikannya sendiri secara halus: "Warner Bros..., maksud kami, Warner Brothers... aku tau kalau aku propose idea pelik sikit dalam filem ni, mesti kau takkan setuju punya. Jadi, kami buat filem ini. Bukan untuk audiens, tapi untuk kau - yang sampai ke kiamat hanya tau BATMAN, SUPERMAN, dan BATMAN BERCINTA DENGAN JOKER, when it comes to DC."

Kapal (ship) dan perhubungan (relationship) antara Batman dan Joker ialah cercaan pembikin terhadap majikannya; "Kau nak sangat Joker bercinta Batman, aku bagi kat kau the ultimate Joker-Batman bromance movie sampai kau muntah." Suicide Squad dalam filem ini terbentuk dengan mudah, sebab Batman sendiri sebut tentang penyatuan team dari Arkham Asylum ini yang mendapat hidayah kerana mereka, tak seperti Warner. Bros, dah muak dengan perangai Joker, kecuali Harley Quinn, dan itu kau kena hormati Paul Dini. Dia mahu Harley Quinn bersama Joker.

Lupakan tentang niat nak panggil Superman dan Justice League sebagai backup sebab Superman sendiri menyampah dengan Batman. Batman takkan panggil JL. Dah tentulah dia boleh buat sendiri. Kes pun berlaku di Gotham, bukannya di Elseworlds. Christian Bale sendiri sebelum gagasan Justice League di bawah Zack Snyder, pernah mengata watak bawaannya sendiri, "Kalau di bawah JL, semua orang pandang Batman dan kata dalam hati, "Apahal dengan mamat tu?"". Pada aku, THE LEGO BATMAN MOVIE bijak menggunakan rujukan terhadap watak Batman itu sendiri (selalunya Batman versi filem terbitan Warner Bros.) untuk menunjukkan apa punya perangai sebenarnya Batman ini, walau bertukar pengarah. It will fuck your mind too, sebab dalam kepala kau Batman ialah Batman, sedang dalam filem ini, it's LEGO BATMAN, a difficult one, tapi secara harafiah, masih lagi Batman. Dengan membikin sebuah filem Batman tanpa perlu bajet skala besar The Dark Knight Rises, audiens melihat kebarangkalian jika Robin diwujudkan dalam dunia Batman versi Nolan-meets-Snyder yang moody. Pembikinnya have fun dengan brick Lego dan pembinaan imej Robin versi 1960'an diberikan asal-usulnya. Bane versi Tom Hardy ada isu dengan Joker tapi di sini, bukan Joker versi Ledger dan tanpa sedar dah mula diserap ke dalam geng Suicide Squad. Ia berlaku sangat cepat sampai kau tak sempat nak bernafas.

Filem macam THE LEGO BATMAN MOVIE kalau kau tengok sebagai filem lawak atau parodi dalam urat yang sama dengan Mamat Khalid memanglah kau nak gelak je, tapi filem ni filem yang serius. Ada yang nampak filem ini sebagai sindiran terhadap filem superhero atau filem aksi summer blockbuster yang mulai dark dan gritty ikut kata penerbit. Itu betul juga. Pada aku, it's the ultimate 'filem mengutuk majikan sendiri' dalam urat yang sama dengan Deadpool. It's a revenge porn.

P/s: intro THE LEGO BATMAN MOVIE power gila sampai tahap aku nak canangkan komposer Lorne Balfe (satu tempat kerja dengan Hans Zimmer dalam beberapa produksi seperti Megamind dan Son of God) dan konsultan di bahagian sinematografi dan Seth Grahame-Smith (the go-to-guy untuk Tim Burton sejak Dark Shadows) untuk take over filem solo Batffleck terus.

THE LEGO BATMAN MOVIE
Arahan: Chris McKay
Pelakon suara: Will Arnett, Zach Galifianakis, Michael Cera, Rosario Dawson
Tarikh tayang: 9 Februari 2017
Edaran: Warner Bros. Pictures

Related Posts with Thumbnails