Followers

Saturday, December 01, 2018

ULASAN FILEM: POLIS EVO 2 Joel Soh & Andre Chiew

Jika dibandingkan dengan filem-filem aksi tempatan yang lain, Polis Evo 2 ialah filem dengan pembikinan yang serius dan teliti. Ada nilai tontonan semula yang berulang kali. Ada beberapa sebab. Pertama, Fared Ayam sebagai ‘acting coach’. Joel Soh selaku pengarah dan penulis skrip bersama menyebut Songlap sebagai filem kegemarannya yang menggunakan Fared Ayam sebagai acting coach (dan pada saya Shaheizy Sam layak dapat aktor terbaik melalui Songlap berbanding pilihan FFM ketika tu iaitu Faizal Husseinn melalui filem Bunohan) sekaligus buat lakonan Zizan Razak di dalam Polix Evo 2 lebih cemerlang. Saya masih merasa Hasnul Rahmat (membawakan watak ketua pengganas, Saif) kuat menyalurkan gaya Rahim Razali dalam lakonannya tapi itu juga yang buat dia tampil sebagai watak penjahat yang paling digeruni dalam filem tempatan setakat ini ditambah dengan dialog-dialog yang kuat.

Watak Mat Dan lakonan Syafie Naswip sebagai polis rookie di bawah Inspektor Sani memberi lengkungan watak pada Inspektor Sani, biarpun hubungan mentor dan protege mereka di dalam filem cuma sementara. Seperkara yang perlu ditekankan, Zizan tak buat lawak atau diwujudkan sebagai comic relief tetapi refleksi wataknya sebagai orang Terengganu yang punya nature yang lebih terang berbanding Inspektor Khai lakonan Shaheizy Sam yang lebih gelap.

Recap: Ulasan Polis Evo (2015) arahan Ghaz Abu Bakar

(Dalam panggung orang gelak bila muncul saja adegan Zizan cakap Terengganu yang tak kelakar pun. That’s how he speaks. People just don’t get it.)

Ini filem debut Joel Soh dan Andre Chiew tetapi kedua-duanya tak menampakkan mereka masih amatur dalam tugas mereka tetapi melalui Polis Evo 2, ia jauh meninggalkan filem-filem aksi tempatan yang pernab diterbitkan.

Markah: 8/10




Sinopsis: Sekumpulan pengganas telah menawan sebuah kampung dan menjadikan penduduk sebagai tebusan. Pasukan Khas dari Malaysia dan Indonesia telah ditugaskan untuk mengendalikan kes itu tetapi misi mereka gagal. Kini ia semua terserah kepada Inspektor Khai dan Inspektor Sani untuk menyelamatkan tebusan dan pada masa yang sama cuba untuk menumpaskan kumpulan pengganas itu.

Bahasa: Melayu
Sarikata: Inggeris
Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 22 November 2018
Genre: Aksi
Durasi: 2 Jam 5 Minit
Pengedar: Astro Shaw
Pelakon: Zizan Razak, Shaheizy Sam, Raline Shah, Erra Fazira, Hasnul Rahmat, Mike Lucock, Tanta Ginting, Soffi Jikan, Syafie Naswip, Hairul Azreen
Pengarah: Joel Soh, Andre Chiew

Sunday, August 12, 2018

Ulasan filem: Dillan 1990

Selepas filem cinta monyet ADA APA DENGAN CINTA, datang pula filem kindred spirit DILAN 1990 yang aku tak boleh connect langsung.

Kalau Roger Ebert hidup lagi, probably he wrote: Judging by their dialogue, Milea and Dilan have never read a book or a newspaper, seen a movie, watched TV, had an idea, carried on an interesting conversation or ever thought much about anything. The movie thinks they are cute and funny, which is embarrassing, like your uncle who won't stop with the golf jokes. This is not the fault of the stars, Vanesha Prescilla and Iqbaal Ramadhan , who are actors forced to walk around in Stupid Suits.

Kata kekasih, "Petanda kita sudah berusia, haha."

Sayang, saya letak dalam keadaan saya pun budak sekolah macam dia. "Eh! babi lah, mat rempit jiwang. Tulis puisi buruk gila."

Kata teman dari seberang, bukan puisi. Habis tu? Pantun 3 kerat? Maaf dipinta seribu bahasa - Kias Fangsuri?

Orang seberang suka filem ni dan filem ni bakal ada sambungan jadi ianya bab pertama (sebab adaptasi dari buku) but you know me, aku terus nak closure.

Arwah Tembakau sempat baca tulisan ini, risau kecaman sama terhadap Kartini yang bakal jadi filem turut diterimanya tapi aku beritahu yang aku sangat sukakan Kartini karyanya.

ASALNYA NAK MENGULAS TENTANG AVENGERS: INFINITY WAR SEHINGGALAH NETIZEN MENETAPKAN YANG KAU TAK BOLEH CAKAP APA-APA

Aku pernah tonton Captain America The Winter Soldier dan Guardians of the Galaxy lewat, yakni bila dah nak masuk minggu ketiga (ada problem dengan PR Disney ketika itu dan tak selalu ada privilege walau ada group filem terbesar). Sebelum tu terbaca juga sedikit plot yang terdedah walaupun tak besar. Dan ia tak mencacatkan perjalanan semasa menonton kedua-dua filem ini, terutama sekali GOTG which I enjoyed the most sebab I  studied and like the indie works of James Gunn before he went on to became this summer blockbuster movie director. GOTG had the best intro title Marvel ever made and I'm glad they picked James to do the work or else the movie would become bland.

Nota: James Gunn baru dipecat dati mengarah GotG 3 kerana kes Twitter lamanya. I hope the upcoming GotG movie sucks big time. And fuck you Disney.

I also liked The Winter Soldier and it lives up to its hype of being a techno thriller Marvel movie sebab aku tak minat sangat Captain America The First Avenger (itupun aku tak tengok kat panggung... The first Thor movie pun sama juga, aku tengok kat komputer. Heck, even aku baru khatam The Incredible Hulk played by Edward Norton, the actor that I like but it took me some time, wait, a long time to finish the movie in one go. ), but oh my... How they make everything totally different with The Winter Soldier by employing Russo bros of Arrested Development fame to craft the movie while retain Cap the same as a Marvel character you love or hate. (Did i mention the killer industrial tinged score composed by Henry Jackman?).

But back then, I ain't gonna write this kind of feed and feed it on my Facebook because the hype isn't there anymore on the third week. I have to search for this two movies thread specifically on our movie group to do some recapture why it's such an awesome movies. There's no kind of mutual sharing or late movie review because people move on to other things. So, i keep it to myself. Even if the movie is not up to my interest, i don't go abroad by broadcasting a feed telling the interwebs "Hey, fuck off! Aku tak tengok lah Infinity War!" on its first public releases day for the sake of attention sebab I remember when I shared about Spawn: Blood & Shadow (a fucking brilliant graphic novel work by Paul Jenkins and Ashley Wood), no one give a damn either.

I still go to my favourite bookplaces all alone while watching other couples take a jab on DC/Vertigo's Fables trade paperback at the comic shelves with some drama happening (the boyfriend hate his nerd comic book loving girlfriend who appreciate the works of Brian K Vaughn while people ask me to save the damnsel).

I don't know why I put it here, this kind of thoughts, on my blog. When no one is reading.

Probably just to fuck you up.

So, people. Let's embrace, the first week of public releases of Avengers: Infinity War, where people went around, alerting spoilers or not.

Like I care.

Nota: Sepatutnya saya post menda alah ini pada saat saya keluar dari  panggung usai tayangan pratonton untuk pihak media, dengan ulasan ringkas "menangis macam Legends of the Fall" sebelum dibuli-siber oleh kekasih yang cynical bastard sebagai 'murah air mata' dan betapa dia sedang bertabah dengan the fenomena Infinity War untuk tempoh 2 minggu ni. We're both geeks, actually, but I think we seek comfort in discussing about the old 90's Power Rangers versus the latest 2017 Power Rangers with Brian Cranston better than anything Marvel.

Ulasan filem: Vacation (2015)

Vacation = The Hangover + We're The Miller. Ganas. Ngeri. Lucah. Jijik. Jangan bawa budak langsung semasa menonton filem ini. Banyak elemen yang terlalu ganas dan terlampau dewasa.

Untuk standard filem lawak vulgar begini, saya bagi 7/10. Sama level macam geng dia Jason Sudeikis dalam We're the Millers. Tapi jauh lebih baik daripada Horrible Bosses 2. Yang tu penat nak tengok sampai habis.... tapi filem Ed Helms yang terbaik tetaplah trilogy Hangover. In this one, Debbie Do Anything will probably do anything macam si Rose dalam We're The Millers.

Vacation juga akan mengingatkan  anda pada We're The Millers sebab kedua-duanya berkongsi premis road movie dan keluarga. Filem ni juga bertujuan untuk beri Thor watak bangang supaya dapat kurangkan stressnya di set MCU.

Related Posts with Thumbnails