Followers

Thursday, December 08, 2016

6 Laman Sesawang Yang Anda Wajib Lawati Yang Sangat Berguna!

Jika anda seperti saya, meminati bidang perkomputeran dan internet, seperkara yang anda perlu tahu, laman web yang pertama telah berlayar pada 6 Ogos 1991, sudah pun menjangkau 25 tahun. Dan laman web pertama ini di url http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html telah dihasilkan oleh Tim Berners-Lee, pada komputer NeXT yang merupakan syarikat komputer yang digerakkan oleh Steve Jobs. Bayangkan berapa banyak laman web yang telah bercambah sejak tarikh di atas: a billion.


Ya, pada tahun 2014, terdapat lebih kurang 1 billion laman web dan blog telah wujud di internet. Yang dilayari ramai pastilah yang lebih popular. Dan dalam banyak-banyak laman web ini, kategori yang bagus dan berguna mesti ramai yang terlepas pandang.

Jadi untuk kali ini, mari kita lihat enam laman web atau blog dalam Malaysia yang sangat berguna tetapi ramai orang tidak tahu. Here we go!



Government.my merupakan sebuah laman web yang menyediakan lebih 10,000 jawatan kosong sektor awam yang khusus di Malaysia. Sangat berguna buat mereka yang ingin mencari peluang-peluang pekerjaan baru. Ia juga menyediakan pelbagai info dan isu semasa yang berkaitan.


Seperti juga Government.my, yang bezanya ialah laman web JawatanKosong.co ini pula lebih fokus kepada mereka yang mencari jawatan kosong dalam sektor kerajaan dengan tawaran gaji yang lebih lumayan, terjamin dan sudah pastinya senang nak membuat pinjaman. The catch? Sudah pasti bukan senang nak diterima berkerja, but still, worth to try!


Masih lagi sebuah laman web berkenaan kerja tetapi Kerjakosong.co lebih menjurus kepada sebuah portal pekerjaan di mana ia menghubungkan majikan dengan pekerja. Majikan boleh submit dan publish tawaran kerja kosong terus kepada mereka yang berminat. Jika anda majikan yang mencari pekerja, atau anda pekerja yang ingin mencari pekerjaan yang bergaji tinggi atau dengan syarikat tertentu, sila bookmark laman web ini!


Laman web SAPS ini pernah saya feature di blog bulan lepas di mana ia sangat berguna pada waktu musim persekolahan. Ia berfungsi buat ibu bapa yang mahu menyemak keputusan peperiksaan anak-anak mereka dengan hanga mengisikan nombor kad pengenalan anak dan nama penuh mereka. SAPS adalah singkatan kepada sistem analisis peperiksaan sekolah dan dibangunkan oleh KPM.


APDM ialah laman web untuk guru-guru mengisi data-data murid seperti kehadiran, mata pelajaran dan lain-lain. Sistem ini juga dibangunkan oleh KPM untuk memajukan sistem pendidikan sekolah Malaysia. APDM bermaksud aplikasi pangkalan data murid.


HRMIS (ringkasan untuk Human Resources Management Information System) ialah aplikasi dalam talian yang dikenali sebagai Sistem Maklumat Pengurusan Sumber Manusia di mana aplikasi ini digunakan oleh setiap penjawat awam untuk permohonan cuti mahupun mengemaskini maklumat peribadi mereka dari semasa ke semasa.


So, there you go! 6 laman web yang tak popular tetapi sangat berguna dalam membantu anda dalam melayari internet jadi taklah masa dan data internet anda terbuang dengan hanya melayari Facebook sambil menyebarkan gosip (contohnyalah kan,... hehe). Kalau tak, penat sajalah Tim Berners-Lee buat projek laman web ni 25 tahun lepas kalau tiada manfaatnya buat kita semua. Jadi, sebarkanlah info yang berguna ini kepada kenalan anda di seluruh dunia, and happy surfing!

Wednesday, November 09, 2016

Semak Keputusan Peperiksaan Anak Secara Online

Walaupun saya belum berkeluarga, tapi perlu juga saya tahu tentang SAPS. Just in case. SAPS Ibu Bapa  tu apa ye? Kenapa anak-anak dan ramai orang bercakap mengenai SAPS ibu bapa ini? Well, semua ibu bapa di Malaysia terutamanya perlu tahu tentangnya. Here we go!

Pertamanya, ibu bapa perlu  menitik beratkan pendidikan anak-anak yang mana dapat menjamin keterusan masa depan mereka di era globalisasi yang serba mencabar ini. Kita yang dewasa sentiasa mahukan  mereka berada dalam keadaan terbaik dalam pembelajaran mereka. Jadi bagaimana memastikan anak-anak terus cemerlang dalam pelajaran dan kehidupan mereka?

Pakar menerangkan, pemantauan keputusan peperiksaan mereka dapat menjamin masa depan mereka. Ini kerana keputusan peperiksaan mereka merupakan cerminan kepada prestasi pembelajaran mereka. Jadi, ibu bapa perlu sentiasa memastikan keputusan peperiksaan anak-anak mereka sentiasa terbaik!

Mungkin dulu kita boleh semak keputusan peperiksaan anak-anak melalui buku laporan yang agak tradisional (adakalanya kita terlepas pandang sebab kita pun boleh terlupa bila peperiksaan anak-anak atau tak tahu langsung) tapi ianya mudah secara online.

Ya, satu sistem semakan secara online telah diperkenalkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia bagi membolehkan ibu bapa membuat semakan keputusan peperiksaan anak-anak. Sistem ini adalah sistem SAPS Ibu Bapa yang direka bagi membolehkan keputusan peperiksaan diakses dengan mudah untuk pelajar dari tahun 1 hinggalah tingkatan 5.

Sebelum adanya sistem semak keputusan SAPS ibu bapa, para ibu bapa perlu ke sekolah setiap kali habis musim peperiksaan untuk memeriksa keputusan anak-anak. Ini melibatkan pertemuan dengan guru kelas, yang memakan masa dan tenaga.

Sistem SAPS ini juga dikenali sebagai SAPS NKRA Ibu Bapa iaitu ringkasan untuk Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS), dan NKRA ialah National Key Result Area. Ia diperkenalkan kerajaan untuk memudahkan penyimpanan data mengenai sistem pendidikan dan taraf pendidikan negara.

Untuk anda yang mahu memeriksa secara online, mudah saja. Klik pautan ini --> SAPS Ibu Bapa - Semak Keputusan Peperiksaan.
Anda digalakkan menyemak keputusan peperiksaan anak anda melalui laman web ini kerana tidak akan terjadi masalah website down atau terjadi laman tidak dapat diakses. Ikut arahan untuk semakan keputusan peperiksaan anak melalui SAPS NKRA Ibu Bapa.

Jika anda menggunakan laman web rasmi atau website lain, ia akan menyukarkan proses semakan kerana server tidak mampu menampung pengguna yang banyak dalam satu masa. Jadi laman web yang dicadangkan di atas pasti dapat membantu anda menyemak keputusan peperiksaan anak-anak dengan mudah dan tanpa masalah.

SAPS Semakan Ibu Bapa secara online ini merangkumi keputusan-keputusan setiap peperiksaan, dari murid darjah 1 hingga keputusan murid tingkatan 5. Keputusan UPSR, PT3 dan SPM juga akan dikemaskini dalam sistem SAPS NKRA ini.

Dengan kemudahan sistem ini, diharap anda sebagai ibubapa terus prihatin dan lebih ambil berat tentang pendidikan anak-anak. Tapi yang lebih penting, luangkan masa bersama anak-anak dalam hal pelajaran supaya kita dapat mengetahui tahap pencapaian mereka. Jadi tidaklah pendidikan anak-anak tercicir dan tidak kita bersikap sambil lewa saja dengan hanya tunggu keputusan peperiksaan mereka sedang tugas mendidik kita serah pada guru saja bulat-bulat. 

Kalau anda ada rakan yang berkeluarga, apa kata anda kongsikan artikel ini semoga ia membantu lebih ramai orang lebih tahu mengenai SAPS Ibu Bapa ini dan boleh semak keputusan peperiksaan anak-anak mereka hanya secara online. Sharing is caring!

Sunday, November 06, 2016

A Japanese Phenomena Arrives in Malaysia

In the early 90’s Japan was struck by a new phenomena, largely unknown to the outside world. What started as a fad has now become a Japanese way of life. The pioneer of this trend was created first by Bookoff Corporation and its success has seen Bookoff Corporation grown to more than 800 outlets in Japan and overseas.

Japan is rich nation where is its people are able to earn high income. But there is a lack of personal storage space. It causes them to sell fairly new stuff at ‘Preloved’ stores. While most Japanese people put a premium on quality, they have great respect for things they own, and would use them respectfully. They believe that the world can be a be9er place if the products they own can be loved by others too. Hence the ‘Preloved’ concept has become an integral part of Japanese culture. From books to cars, Japanese ‘Preloved’ goods tend to be in good condition, and some are like new.

Jalan Jalan Japan opens in Malaysia

Jalan Jalan Japan’s launch is scheduled to open for business on November 18. The first store is located at One City Mall, USJ, a neighborhood mall.

Get More With Any Budget!

Getting a bargain is a deep part of human nature. With the introduction of Jalan Jalan Japan, Malaysian can get a taste of contemporary shopping excitement. Jalan Jalan Japan holds immense shopping excitement and fantastic savings for homemakers. They promise that no matter what’s your budget, you will always get more at Jalan Jalan Japan.

Jalan Jalan Japan

Jalan Jalan is a popular Malay term for ‘going for a walk’ to no particular destination. The name Jalan Jalan Japan invites people to come to the store for a walk, for a look-see experience. Take a stroll with us through one of the most popular store concept in Japan… BOOKOFF, with comfortable Japanese ambient music.

In Malaysia, Bok Marketing Sdn. Bhd. has established Jalan Jalan Japan. The joint-venture partners comprise of Bookoff Corporation Limited and Koike Malaysia Sdn.Bhd., and Koike Corporation Limited.

BOOKOFF is one of Japan’s largest chain of ‘Preloved’ stores. Founded in August 1991, the company has had explosive success, expanding to over 800 stores throughout Japan and overseas. Up to 97% of Japanese recognize Bookoff’s name and over 100 million people sell and buy annually. Bookoff first started trading only in ‘Preloved’ books. They have since expanded into a wide variety of popular goods that include CDs, DVDs, video games, apparels, children goods, toys, trading cards, household goods, sports goods, musical instruments, designer’s bags and watches. In Japan, product range includes mobile phones, furniture and appliances. They constitute one of the world’s largest collections of ‘Preloved’ goods.

In Malaysia Jalan Jalan Japan will feature mainly ‘Preloved’ items comprising of fashionable clothes, handbags, shoes, household goods, toys, sports goods, musical instruments and even baby strollers. The stores are distinguished by their large surface area, cleanliness and bright illumination.

Jalan Jalan Japan is located at Level 1A, One City Mall, USJ.
Business Hours: 10.00am – 10.00pm

For more information visit our Facebook page: Jalan Jalan Japan Malaysia

Instagram: htts://www.instagram.com/jalanjalanjapanmy

Wednesday, October 26, 2016

Ulasan filem: DOCTOR STRANGE

Marvel tiada dunia mistik a la DC/Vertigo dalam filem sebelum ini, but somehow DC yang selalunya lembab bab-bab filem ni dah pernah buat dulu melalui Hellblazer (Constantine yang punya kelebihan berbanding manusia meneroka alam mistik, siap Ancient One jadi Gabriel lagi)  yang dibenci fanboys kerana ketidaktepatan rupa dan accent Constantine, but that's not the case with Doctor Strange. 

Bila anda timbulkan ilham nak letak Constatine dan Morpheus dan Superman dalam satu kerangka, you'll get cringe. But that's not the case with Doctor Strange yang ditemukan dengan seorang Avenger, sebagai contoh. Anda mahu perkara itu berlaku. That would be fun. Cape with cape. Strange, isn't it?

Masa baca komik Doctor Strange keluaran pertama tahun 1963, kalau anda bagitau saya ia mahu dijadikan filem, saya boleh ketawa juga. Sebab ia agak flower power.

Tapi bila Scott Derrickson menzahirkannya, dengan ketepatan rupa, accent, dunia mistik dan kostumnya, saya boleh terima dengan mudah. Ia memang straight dari buku komik. Saya dah tak boleh gelak, macam Wong.

Dan Doctor Strange menjadi Doctor Strange bukan secara keterpaksaan as it so happens, naturally, strangely. Tak terasa seperti latihan panjang Bruce Wayne di Bhutan (nak bagitahu yang ianya filem origin story, dengan formula yang sama tapi tetap ada benda yang tak sama pada lain-lain perkara). Sebab dia dah well prepared dengan Phd barangkali, bukan beli.

Dengan segala medical term jokes, Doctor Strange juga terasa seperti album Carcass dan satu episod Scrubs bila J.D bertukar menjadi Hulk, tapi dikembangkan. It's all fun. Benedict Cumberbatch is nothing but fun to watch. And I'm glad he's now part of MCU.

Simply put, pada saya, filem ni memang Benedict Cumberbatch punya show. Dia, dia, dia, dari awal ke hujung filem.

Kemudian letak pulak Rachel McAdams sebagai love interest. Memang lain macam lah dia punya rom com. Saya minat dia dari Mean Girls lagi.

And I've come to terms apa yang membezakan Doctor Strange dengan filem MCU yang lain ialah Doctor Strange is deeply rooted on self-centre rather than superheroic purpose yang nak lawan their evil counterpart. Strange sangat reklusif dengan konsep mencederakan lawan sampai hilang nyawa. His main purpose is to cure and to save. Dia ni doktor yang sebenar dalam dunia Marvel walaupun sebelum ini Marvel dah ada doktor dalam bentuk Bruce Banner.

Jadi antagonist ni siapa dan di mana? Adakah dia secondary character atau 3rd or simply stock character (yang adakalanya orang kata tak ada pun tak apa sebab membazir ruang kerana watak tak dikembangkan.).

Antagonis dalam filem ini ialah Kaecilius, yes. Tapi dia kat mana? Sama macam watak utama yang mana weight-nya sama berat dengan protagonis sampai protagonis tenggelam (Joker dalam The Dark Knight)? Saya tak rasa begitu. Dia cuma watak secondary yang ada isu dengan Ancient One yang juga watak secondary. Focus filem awal ke akhir tetap lah si Strange. Dia lawan diri sendiri.

Dan saya nampak premis filem ini yang agak menarik. Hero sebelum ni lawan pakai bertumbuk. Dalam Doctor Strange, it's more on jampi and mind games. Endingnya perfect. Dan saya faham nature sebuah filem origin. Plotnya standard. Ianya tak adil sebab Iron Man, Ant Man, Batman Begins, Spider-Man, Deadpool dah keluar dulu. What if Doctor Stranger guna kuasa pusingan masa dia dan filem Doctor Strange yang keluar dulu instead of Iron Man, agaknya apalah nilai filem superhero lain yang terdahulu? Adakah masih diangkat tinggi? Sebab tu saya hargai filem ini. Saya nampak apa yang berbeza, thematically.

Dan Doctor Strange ialah sebuah tribute yang manis buat pereka wataknya, Stephen J. "Steve" Ditko, yang kadangkala kita tak nampak kontribusinya yang boleh tahan besar dalam pembentukan universe Marvel kerana dibayangi oleh Stan Lee.

8 out of 10

* Terima kasih buat Walt Disney Malaysia untuk preview media di dewan IMAX, TGV 1Utama. Doctor Strange akan mula ditayangkan di Malaysia mulai 27 Oktober 2016.

Klasifikasi: P13
Tarikh Tayangan: 27 Oktober 2016
Genre: Superhero / Pengembaraan / Fantasi
Durasi: 1 Jam 55 Minit
Pengedar: Walt Disney Pictures
Pelakon: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Michael Stuhlbarg, Mads Mikkelsen, Tilda Swinton
Lakonlayar: Scott Derrickson, C. Robert Cargill
Cerita: Jon Spaihts, Scott Derrickson, C. Robert Cargill, berdasarkan watak komik Doctor Strange rekaan Steve Ditko
Pengarah: Scott Derrickson

Related Posts with Thumbnails