Followers

Wednesday, October 20, 2010

Paramore Live in Kuala Lumpur : sebuah koleksi monolog



Jadi semua orang bengang Y2K dapat opening slot dan bukan band boyfriend diorang, jadi tak ada peluang nak jadi groupie backstage. bak kata Sapphire, "Can you believe these new girls? None of them use birth control, and they eat all the steak. I mean, they don't even know what it is to be a fan. You know, to truly love some silly little piece of music, or some band... so much that it hurts."

Jadi semua orang macam "who is Y2K?" when in fact these are the guys yang bawak NOFX 3 tahun dulu sebelum Paramore make it big time.

It's funny, sebab Paramore yang pilih Y2K and Y2K tak melobi diri mereka sendiri and they got all the hates.

And it's funny, because Y2K give a kick ass performance.

Masuk kat pintu depan, dah terserempak dengan Pak Tam Cili Padi. Dia ni lah yang pernah bagi mimpi ngeri kat budak-budak Art and Design UiTM 10 tahun dulu bila perform Backstreet Boys on stage with bunch of homos.

It's funny to see some people dance to Paramore tune a la Neyo when Hanis Zalikha and her company can't sing any Paramore tune except The Only Ecxeption. This is so wrong....

"We stole this sofa from IKEA." Set akustik dengan sofa di atas pentas. 4 lagu tu banyak sangat. Sofa dalam konsert pop punk? Setakat ini anda hanya dapat jumpa tilam sahaja dalam gig Sick Of It All. Scratch The Surface!

Masuk lagu ketiga set akustik tu, aku dah ngantuk. Tapi yuppies dan screaming girls "Hayley, you're our 'it-girl'!!!" suka. takpe.

Kalau Hayley Williams buat introduction "Taylor York is our Justin Timberlake" masa Warped Tour, memang dia nak kena baling botol agaknya...

Tapi bila Hayley Williams bagi intro Josh Farro tu as 'our Slash', that was too much...

It's funny to know that my baybeh Tiz Zaqyah actually couldn't make it to Paramore concert, while Lisa Surihani did. Tsk tsk tsk.... Apa korang tak jemput dia?

Sehari lepas konsert ni, fans Paramore kat Indonesia dah bengang, terus melancarkan trending "ParamoreForIndonesia" kat Twitter.

Sound system fail. Habis semua blow...




...but then, Paramore really putting up a kick ass show. Tenaga muda mereka terserlah. I bet all people are having fun, from their girlfriends, to their parents dan anak-anak diorang.

Dan Jason Lo (Fat Boys, penganjur) sangat yakin, lalu bertanya, "so, who's next? Foo Fighters? The Strokes?" Berilah buah fikiran anda.

Ah, c'mon, jangan bagi nama-nama yang pelik, macam saya nak mintak Wolves In The Throne Room datang sini. Fikirkan market seperti Lisa Surihani juga.





p/s: kalau saya ada satu benda yang saya nak complain tentang konsert Paramore semalam, that would be the absence of the Refused-inspired song, "Born For This" dalam set mereka. Seriously, lagu tu patut ganti lagu lembik macam "The Only Exception".

20 comments:

sastraboy said...

The Strokes!!!

Fez said...

"Fikirkan market seperti Lisa Surihani juga."

Justin Bibir...hahaha!

zulf said...

foo fighters! then baru the strokes!

Blitzenius said...

Zulf : dah tengok dokumen pengurusan krew Foo Fighters? anda perlu berdepan dengan demand yang ultra ridiculous. sanggupkah anda dan Jason Lo?

Sastraboy : The Strokes kena cepat2, nanti kalau lambat, awek2 indie hypster saya mula tawar hati dan berubah arah kepada Kings of Leon, no,.. no,.. Nick Jonas and the Administration.

Fez : kalau market Tiz Zaqyah pulak, Lady Gagap.

asyraff mohd said...

arctic monkeys kot . heheh .

Blitzenius said...

asyraf : aku dah mintak Jason Lo bawa Arctic, tapi tu aku rasa market ehem, Rozita Che Wan kot. extra, mintak bawak The Horrors. terus berasap altar Trent Reznor.

Abang Ben said...

Ada harapan IRON MAIDEN main Malaysia tak?

gabanMorka said...

aku sempat review kat paper rini je

Apis C14 said...

Dan Jason Lo (Fat Boys, penganjur) sangat yakin, lalu bertanya, "so, who's next? Foo Fighters? The Strokes?" Berilah buah fikiran anda.

Ah, c'mon, jangan bagi nama-nama yang pelik, macam saya nak mintak Wolves In The Throne Room datang sini. Fikirkan market seperti Lisa Surihani juga.

Kalau nak pecahkan rekod Saiful Y2k, bawa la Bad Religion bukan Rancid. Kalau nak market macam Lisa siapa tadi, bawa lah Weezer. hehe.. Btw, nice entry Bro!

Blitzenius said...

Abang Ben : kalau tak ada pak menteri yang layan Inron Maiden, susah sikit la. ada banyak perkara yang memungkinkan konsert itu boleh dibuat di sini. penganjur kena berdepan dengan harga, market konsert, venue sesuai dan kadangkala demand yang merapu-rapu dari band. band macam Iron Maiden ni lagi lah, dia nak kena melepasi kekangan authority. Iron Maiden kuat dari segi aspek visual, bukan setakat muzik je. Abang Ben rasa hantu Eddie tu boleh lepas ke kalau buat konsert Maiden kat sini? tu tak termasuk imej-imej macam Powerslave tu, harus orang kata 'penyembah Firaun'. kat sini, penganjur kena bijak lah nak manipulate. kalau kat US, pop is a dirty word, tapi di Malaysia, it is rock and metal that they called it a dirty word.

gaban : ada apa2 yang menarik dalam ulasan paper tu?

Apis : Weezer cun la kot nak buat kat sini, tapi aku rasa orang yang boleh bawak Weezer ni ialah si Mak Wai Ho dari Soundscape. tapi bulan 12 ni Mak akan bawak Broadcast ke Malaysia. itupun menarik juga. Bad Religion kena bawak senyap2, haha.

Kaboi Tanduk said...

saya sebenarnya teringin nak tengok Yusuf Islam (Cat Stevens)..

sastraboy said...

apa?

jonas and the pentadbirans? tak nak!

setuju dengan koboi tanduk.

hehe. boleh taakkk???!!!

Kaboi Tanduk said...

yeah nice sastraboy! aku sememangnya layan Cat Stevens stuff sebelum dia buat comeback dgn album An Other Cup. so, mmg impian terpendam ak nk tgk dia main live tapi entahlah..nak ke Lisa Surihani tgk Yusuf Islam?

wannurfazrini said...

well memang blasting gila malam tu, mcm tak puas je 2 jam .

Bluffer said...

what about my dream to watch mew in malaysia?? pliz3...
klu yg market skit bgi la pluang breaking benjamin or the used...kira bole tahan la 2,.....

Ahmad Tongkeng said...

heh heh although I couldn't agree with some part of what you're saying

nevertheless

it's nice to see you again buddy

LADY SUNSHINE said...

Apa kes The Strokes. hahaha. Alang alang Lauryn Hill dah kembali, I'm paying homage to that lady! Baru real deal.


LOL

Blitzenius said...

actually, i just spoke with some organizer. i kinda got the answer why some bands like Maiden couldn't make it here....

(some may already got it if they follow me on this 'why Radiohead won't make it in Malaysia?' issue)

sastraboy said...

inshaallah dia mahu.


doakan je. hahaha.

Anonymous said...

Aku nak tahu juga - kenapa Radiohead wont make it in Malaysia? ( tak cukup fans ke organizer tak cukup duit?)

Terima kasih.

Related Posts with Thumbnails