Followers

Saturday, February 19, 2011

This town don't feel mine, I'm fast to get away.... : Deftones Live in Kuala Lumpur


"...the other day when we were playing in Kuala Lumpur, there is a point in the set where I just stopped singing cause the crowd was singing so loud. Like I just held the microphone up and there was like... we've been all over the world and... I've never heard a crowd sing back to me as loud as they were. And I didn't even ask them to. They were just like... It was amazing. It was my first time there so that was the feeling and I... they were singing into a song that came out in 2000, that's like 11 years old, that song that we were playing and they were singing along to it. It was like... you know.. it's amazing to just be in this part of the world so far from home and to feel that love. It's awesome." - Chino Moreno, in an interview with RAZOR.TV

sebagaimana tradisi penulis blog lain yang lebih banyak letak gambar daripada menulis tentang subjek yang dilihat mereka (and most of them don't have a clue about it), i'll do it so.

nah...

honestly, it was a full blast show. and sometimes i could not believe myself that i just watched this band live. and after i read the last blog entry i posted, i couldn't believe myself that i spent long years of my adolescent with this band.

saya boleh rasa perasaan mereka-mereka yang hadir bila ramai peminat yang hampir sebaya, ada yang dah status bapak orang mula tinggalkan anak bini untuk satu tarikh ini saja, menjadi muda kembali atau jadi 'budak scene' balik semata-mata kerana mahu merasa semangat melayan Deftones sepertimana usia remaja mereka dahulu.

banyak betul catatan seperti 'aku tunggu 15 tahun!', 't-shirt Deftones aku yang dulu muat sekarang dah tak muat!', .... 'woh, kena jamming balik ni' (ini perbualan antara rakan-rakan band yang reunion balik semata-mata kerana Deftones) yang dapat saya baca.

peminat Malaysia dapat bonuslah juga bila Chino Moreno melagukan baris 'No Ordinary Love' pada beats mesin dram yang dimainkan Frank Delgado, cover Sade yang mendapat pujian pengkritik sebelum ini walaupun separuh. bear in mind, jarang nak dapat mereka mainkan cover. malah lebih daripada itu, 'Back To School' yang tidak tersenarai dalam setlist juga dimainkan kerana gema sorakan satu KL Live yang mahu lagu itu dimainkan walaupun faktanya itu bukanlah lagu yang digemari Chino, lalu menjadikan 26 lagu yang dimainkan Deftones untuk persembahan bersejarah di Malaysia malam 14 Februari itu. KL Live memang packed dan amat kecil untuk band seperti Deftones.

saya sempat bertemu Abe Cunningham, pemain dram dan Sergio Vega yang mengisi tempat Chi Cheng sebagai pemain bass sebelum konsert selamat 13 minit (lebih 3 minit dari masa yang ditetapkan iaitu 10 minit sebab mereka cool sangat bila bersembang, macam dah geng lama...). they're really nice guys. sempat juga sesi foto sedang saya dengar pihak penganjur sendiri pun tak sempat nak ambik gambar dengan diorang. malah sesi 'meet & greet' yang sepatutnya lebih mesra (cuba lihat sesi Meet & Greet di Singapura) pula lebih ke arah 'signing session', ambik autograf dan cabut. tapi saya tak jumpa Chino untuk bertanya tentang liriknya yang surreal itu, malah sesi temubual juga hanya dihadkan untuk album baru dan tour di sini (walaupun saya boleh pusing dengan bertanya tentang band asal si Sergio, Quicksand.... dah lari topik, bai. tapi Abe okay saja).

but i was lucky enough to stay in front of Chino, betul-betul di hadapan stage, head to head, saat dia membuka persembahan dengan 'Birthmark'. ini pengalaman yang surreal bagi saya. wajah yang samar-samar di dalam filem The Crow : City of Angels itu akhirnya kelihatan jelas di depan saya.

dan bila dapat berinteraksi melalui lagu 'Be Quiet and Drive', my manly tears almost fall, sebab banyak kisah peribadi saya dengan lagu ini. sebab-sebab saya tinggalkan kampung juga boleh dibayangkan melalui lagu ini.

jika anda ingin lihat sendiri intensity persembahan mereka dan adrenalinnya yang meluap-luap, saya sempat rakam 2 video di bawah. maaf tentang kualiti audionya sebab saya belum dapat rakaman audio yang lebih baik,.... tapi cukuplah jika anda mendapat gambaran visualnya.







p/s : konsert Deftones hari itu jatuh pada 14 Februari, tarikh yang sama dengan hari lahir seseorang yang rapat dengan saya, Epifah Othman. saya harap hari lahirnya hari itu ialah yang paling bermakna buatnya, bila mengingatkan kembali yang saya tak pernah buat sesuatu yang menggembirakannya bila masuk tarikh lahirnya, and i don't want it become an anniversary of uninteresting event. no it's not.






p/s/s: market Tiz Zaqyah rupanya.... kalau tau, aku tak nak meng'groupie'kan diri dengan Sergio dan Abe petang tu dan join black carpet hell. Urgh...

Feature above from The Star newspaper. Thanks to @TizTizTiz and @SuzieanaNaim for the updates.

more photos of Deftones concert in my Facebook page.

6 comments:

gabanMorka said...

haha...lama tgu entri ni

walaupun baru2 nak dgr,
n xdapat pergi

tapi layan baca sini.ad feel..

mcm tulisan kat rottw gak

thx bro

Fez said...

Hebat nie Dutam!

Blitzenius said...

fez : the name dhutam gave you idea how 'imaginable' my college senior in Machang was, tahap serious fuck.
kat shah alam, i got called Chino. stop there.

marc said...

tgk2 kat facebook, tgk2 ade link blog ko. PAstu teringat ko plak mamat tggi yang berdiri depan aku..amik2 gambar..haha. nice video man. Deftones performance real epic. 258 + flight ticket = real orgasm

Blitzenius said...

marc : thanks man. that must be one hell of a journey for you but it worth it, kan? i was in Nine Inch Nails show in Singapore back in August 2009, and i spent alot, for the passport, the bus trip all that, but in the end, it's one of the best concert i've seen in my life. the Deftones show could have done better but the experience to see you metal heroes in front of you for the 1st time is beyond imaginable.

Ahmad Tongkeng said...

Be Quite and Drive DEPAN MUKA KAU.

Haishhhhh!

Related Posts with Thumbnails