Followers

Tuesday, June 21, 2011

selamat hari rabu. today, i express hopelessness.


pertama sekali, jika anda merujuk Lebai Google waktu ini, maka terpaparlah rekaan custom Google yang kali ini dihasilkan oleh Takashi Murakami. lakaran yang dipanggil First Day of Summer. artis Jepun ini saya mula perhatikan kerja seninya lebih sedekad lalu. dalam biografi yang agak ilmiah ia dipanggil thought provoking tapi kalau orang kampung saya, maka dipanggil "kerja ni macam orang gila ke apa?"


kedua, blog saya ada perkataan "Wired" selain memberi makna yang literal : di bawah pengaruh kopi triple x tanpa gula bak kata dot sally atau internet jalur lebar sekian-sekian (tengok dalam satu scene filem The Social Network), ia juga sebagai pay homage kepada majalah Wired yg sering juga saya beli , bermula dengan satu isu yang mengupas tentang falsafah Philip K Dick pada filem A Scanner Darkly dan juga satu artikel tentang artis digital, Joshua Davis yang sempat saya temui awal 2007. Joshua Davis menulis kitab Flash to the Core yang pernah jadi bahan wajib penggila macromedia Flash (sekarang telah dijual kepada Adobe) dan juga pernah mereka flash muka depan laman web Tool.

mungkin kalau ada masa, saya akan tulis pasal Wired.


ketiga, saya sedang dengar "Short Break" dari Dirty Three dipetik dari album Sad & Dangerous, tahun 1995. Album yang dicadangkan jika mahu sebuah album dengan persembahan violin yang lain macam. Saya rasa ralat juga kerana Dirty Three pernah ke Malaysia pada tahun 2006 dan saya tak sempat menonton mereka....

oh, sedaplah trek 8 ni. "You Were a Bum Dream", ada bunyi yang macam piano lepas car-crash pulak (yg pasti, ianya gitar). lagu yang sedap-sedap ni jangan dengan kerap sangat, nanti makruh.

No comments:

Related Posts with Thumbnails