Followers

Thursday, December 15, 2011

di lain dunia mungkin Helvetica, tapi di Malaysia tetap Times New Roman (atau kadangkala Comic Sans untuk akak di ofis menyalin resepi)
saya ada baca sebuah buku tentang typo san serif ini, di mana penulisnya cuba membuat satu hari tanpa menggunakan font Helvetica, dan macam haramlah dia menanggung derita kerana label baju tido, serbuk kari Alagapas, tiket topup kredit,... suma nak ada Helvetica sikit-sikit.

tapi tak apa, kat malaysia ni, orang cuma tau Times New Roman je. bukak Microsoft Office tak payah tukar font lain dah.

Times New Roman.

p/s: awak patut jumpa David Carson dan Stefan Sagmeister minum kopi sama-sama semeja. Mereka ke kuala lumpur seminggu. (Malangnya Carson terlepas penerbangan sebab semua orang nak cari gaduh dengan dia.)

El Moe Hussaini : serius takleh belah. cuba kalau org tu kat malaysia, dan dia anti Times. haha

Yang Benar :  kau tau tak, kat luar, Helvetica tu ibarat Times New Roman sebab typo tu bersepah. aku rasa mamat tu akan hidup bahagia kat Malaysia ni sebab orang sini buta font.

p/s/s: filem dokumentari di atas iaitu Helvetica turut memperkenalkan saya akan sebuah band bernama El Ten Eleven, band instrumental atau post rock bagi yang hipster. Dia macam penyataan tak jelas betapa kami pereka grafik masa kerja amat suka dengar muzik sebegini, barangkali. betul. sedang tenang mencari ilham, bagilah muzik yang merehatkan dan berinspirasi, kecuali bila kami dah hit-a-jackpot barulah kami boleh tekan butang 'jeritan Tom Araya' macam bekas kekasih.

No comments:

Related Posts with Thumbnails