Followers

Thursday, April 12, 2012

komentar lirik lagu "Bawaku Pergi" tulisan Malique
saya ada post komentar ini dalam Tumblr, Facebook dan ruang diskusi 'Melayu marhaen' (jenis yang tak banyak pilihan, fahamkan maksud saya....), yes dah seminggu dua dah jadi kes, tapi ada moleknya jika ada yang belum membaca boleh memberi pendapat kalian.

merujuk pada lagu Bawaku Pergi tulisan Malique pada saya lagu ini kalau didengar secara kasar, memanglah dengar macam orang nak larikan anak dara/anak dara yang nak ikut teman lelakinya lari. tapi pada saya Malique bukan nak encourage si rempit/mamat-Lombok-got-to-be ni larikan anak dara atau anak dara lari ikut teman lelakinya. pada saya rempit ni lagi bongok sebab tak dengar lagu pun, dan dipesan secara baik pun, bawak lari jugak anak dara orang. Malique menulis lagu ini pada perspektif 2 orang (seorang yang melarikan anak dara orang bawak ke sempadan dan seorang yang dilarikan) dan kita melihat pada sisi begini yang jarang diteroka oleh penulis lagu yang lain. pada saya approach ini sama macam lagu Nirvana - “Polly”, di mana Kurt Cobain menulis pada sisi seorang penculik/perogol yang menculik gadis bernama Polly tapi bukanlah kita maksudkan Kurt Cobain ni seorang penculik. ia memberi maksud ada satu sudut yang tak pernah kita fikirkan sebelum ni. dan lagu Polly tu tak menggalakkan kes culik pun, tapi sebagai satu kesedaran supaya kita sentiasa melihat persekitaran kita, tingkah laku anak kita, tahu di mana mereka berada dan pergaulan mereka, atau sebagai satu cerita semata. lagu Malique pada saya bergerak sebagai satu cerita, tak lebih daripada itu. bila anak dilarikan orang, saya melihat akan kegagalan ibu bapa dalam membentuk suasana yang positif dalam persekitaran keluarga mereka. suka menunding jari ke pihak yang lain, sebagai alasan untuk menutup kelemahan sendiri. jika ada pendengar yang mengambil lirik lagu ini pada satu konotasi negatif, itu hak mereka dan masalah mereka. bila anda menonton sebuah drama tentang rempit yang larikan anak dara orang dalam satu episod Gerak Khas, contohnya, tidakkah anda merasakan ianya negatif juga dan drama macam Gerak Khas ini patut dihentikan? tolong jangan jadi bias dan double standard. pada pihak yang di atas, banyak lagi perkara yang lebih runcing utk diselesaikan daripada kes lagu Malique ini. just my 2 cents.

tapi katalah majoriti (terutama masyarakat yang belum terbuka minda mereka apa lagi kurangnya apresiasi pada sebuah karya seni) merasakan lagu ini negatif pada mereka, itu sesuatu yang terpaksa diterima oleh pengkarya. kadang kala kita berimaginasi sesuatu yang terlalu tinggi dan sukar digapai oleh khalayak yang lain. saya pernah merasakan yang sedemikian. kita berikan alasan “takkanlah si rempit boleh berimaginasi puncak tertinggi dunia dengan rujukan Tibet segala sedangkan mereka gagal subjek geografi (hatta menjadi rempit)?” kita ambil contoh sebuah karya The Cure - “Killing An Arab”. walau pada pengkarya, ia mungkin sekadar sebuah bab dari sebuah cerita (rujukan dari tulisan Albert Camus), dan pada Robert Smith, ia tidak lain hanyalah sebagai sebuah cerita, tetapi pada masyarakat dunia, ia tetaplah sesuatu yang negatif juga. Robert Smith mengambil tanggungjawab ini dengan tidak menggalakkan stesen radio daripada memutarkan lagu ini. itu situasi yang saya lihat pada Malique sekarang.

it’s the people versus larry flynt scenario again…

and yes, we called this, “jumping into bandwagonry”. 

1 comment:

Adi Herman said...

wow komentari yg berdimensi...byk perspektif yg perlu diambil kira...

Related Posts with Thumbnails