Followers

Tuesday, November 27, 2012

Ulasan filem: Dredd (2012)Saya paling suka gambar di atas dalam banyak-banyak scene dalam filem Dredd terbaru ini. Refleksi si penjenayah yang dihukum secara bakar oleh Dredd sebab anda dah cari pasal, ia memantul ke helmet Dredd tapi masih ada sesuatu yang misteri yang sukar dirungkai di sebalik reaksi "ambik kau!" pada gambar di atas. Banyak lagi yang kita tak tahu tentang Dredd tapi lebih baik filemnya bercerita perkara yang tepat tentang watak ikonik. Dan ini membawa kita kepada filem pertamanya pada tahun 1995 yang dilakonkan oleh Sylvester Stallone yang banyak tak tepatnya, melampau-lampau tak tepatnya, tapi masih ada yang menerimanya sebagai Judge Dredd....

Well, memang betul, ramai fanboys Stallone suka Dredd Stallone. Ada juga yang kata sut Dredd Karl Urban macam papan plywood tampal di dada yang membuatkan mereka mengadili filem ini dengan tidak menontonnya. Saya tak dapat nak kata apa. Stallone pula cuma jadi Dredd untuk 10 minit sahaja. Selepas dia bukak helmet, dia jadi Rambo balik dan bermulalah segala klise yg ada pada filem-filem Stallone sebelumnya. Dredd 2012 pada saya pula benar-benar mengkaji watak Dredd yang pembaca komiknya kenali. Filem ini pada saya cuma pengenalan saja. Keberjayaan Dredd 2012 sebenarnya boleh membuka peluang lebih banyak plot yang menarik seperti yang berkait dengan Dark Judges yang saya tau bakal muncul kalau dibuat sequel nanti.... kalaulah,... macam mustahil sebab filem pertama ini kutipannya tak memberangsangkan. Tapi, berbalik kepada kata 'kalau' tadi, kalau penerbitnya yakin untuk mengeluarkan bajet untuk sequelnya, pasti premis Dredd ini jadi lagi menarik. Anda ambil contoh ini saja : ramai yang masih terkesan dengan perubahan rekaan Batman semasa filem Batman Begins tanpa menyedari the real thing hanya berlaku semasa filem The Dark Knight. Begitu juga dengan Dredd. Filem Dredd 2012 ini menarik cuma saya tak rasa ianya bakal menarik ramai penonton yang bukan peminat. Tapi the real thing pada Dredd ini hanya berlaku bila ia memasuki plot-plot yang berkait dengan Dark Judges, lebih-lebih lagi bila masuk karakter Judge Death yang boleh diibaratkan sebagai Joker dalam dunia Dredd. Kalaulah ada niat nak dibuat sequel....

Balik kepada reboot filem ini, boleh kata serba-serbi saya suka pasal Dredd 2012 dari segi ultra violencenya hingga kepada lawak deadpan-nya. Mereka yang komplen pasal kostum dan mahukan lebih spandex boleh duduk dalam basement sambil melayan VHS Dredd Stallone semula. This is the real deal. Pada kahalayak yang follow komik Dredd, Dredd 1995 ialah the nipple erected Batman & Robin movie manakakala Dredd 2012 ialah Batman Begins.

Dan tentang plotnya yang lebih kurang macam The Raid (sebenarnya lebih pada scene block war), Dredd ni adalah kes malang bila ideanya keluar dahulu, shooting dah dibuat, tapi post production untuk mencantikkan special efefcts membuatkan proses filem ini jadi agak lama yang memberi peluang The Raid untuk siap cepat dan keluar cepat.

Still, DRED THAT WAS ONE BRILLIANTLY VIOLENT COMIC BOOK MOVIE! Lebih ganas dan lebih British feelnya.

----------------------------------------------------------------------------

Coming up next, Frankenweenie, Wreck-It Ralph dan Life of Pi yang saya baru tengok di Imax 3D Jumaat lepas, dan nak tengok seround lagi di GSC Mid Valley malam ni.


Catch Wreck-It Ralph (now on Astro Best [Channel 481]) & put ur brain to the test for official movie merchandise! #wreckitralph 2 comments:

Adi Herman said...

The Raid...reboot judge dredd yg berapa nak menjadi

Razil Tahir said...

tak pernah tahu pun filem nie... hmm... tak update sangat kot..

Related Posts with Thumbnails