Followers

Thursday, February 07, 2013

This Will Destroy You sambil cuba meminimakan 'kulit album dengan gambar beruang' seboleh yang mungkin....


Dalam satu isu majalah ROTTW (Vol.171, cover Rosin), saya ada menulis betapa band instrumental (yang kini kerap dilambakkan dengan satu nama iaitu post rock) dari Texas, This Will Destroy You agak bernasib baik kerana melalui album mereka yang paling mutakhir, Tunnel Blanket yang rilis tahun 2011, mereka sudah tidak kedengaran seperti klon Explosions in the Sky lagi. OK, anda lihat di sini: bila dah angkat instrumen bass, dram dan gitar dan main lagu yang tak ada vokal yang mungkin boleh memberi karakter pada sesebuah band ditambah pula dicap sebagai klon Explosions, anda buka pula Last.FM Explosions kemudian temui beribu lagi band dengan bunyian 'similar', anda pun rasa sakit hati kerana ruang untuk anda menonjol makin mengecil. Yang untung hanya Explosions. 

Terus terang, album TWDY dengan kulit album gambar beruang di depan itu saya kurang gemari. Bukan tak bagus, tetapi dah jadi amat generic bunyinya hari ini. Tunnel Blanket pula berbeza kerana ada cabaran buat TWDY untuk memainkan lagu-lagu dengan komposisi yang panjang dan penuh kesabaran seperti gaya Godspeed You! Black Emperor dan kalau ada peminat tegar TWDY di sebelah saya (sebelum era Tunnel Blanket), memang saya ingin sekali mengganggu perhatian mereka dengan album ini dipasang berulang-ulang kali dan sedikitpun tak menyentuh mahupun menyebut perkataan Young Mountain, dan barangkali, anggota-anggota TWDY pun bersependapat dengan saya. Krisis yang hampir sama apabila peminat 65daysofstatic menerima kunjungan mereka ke Kuala Lumpur bulan lalu dan mendapati mereka lebih banyak melayan dimensi baru mereka yang lebih elektronik dan berpaksikan muzik rave (sampai ramai yang melepak di luar venue, menghisap rokok semata-mata hanya mahu menunggu "Retreat!" ataupun "Radio Protector' dimainkan. (Tapi saya suka dimensi rave 65dos. Saya di dalam The Bee sepanjang gig , tak berganjak , kecualilah mahupun ruang yang lebih enak iaitu di depan barricade). 


Buat peminat TWDY, mereka akan berkunjung ke Malaysia bulan hadapan dibawakan oleh Soundscape Records. Maklumat lengkapnya:

THIS WILL DESTROY YOU LIVE IN KUALA LUMPUR
Date: Tuesday, 5th March 2013, 8pm  postponed to Sunday, 2 June 2013, 8pm
Venue: Bentley Music Auditorium 4th Floor, Wisma Bentley Music, No.3, Jalan PJU 7/2, Mutiara Damansara 47810 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
Tickets : RM90 (Advance), RM110 RM120 (Door)Hari ini Jumaat. Filem yang bakal ditonton: Lincoln (press screening pukul 10:30 pagi nanti sebelum tayangan komersilnya hujung bulan ini), dokumentari Blood, Sweat + Vinyl. Muzik : album baru My Bloody Valentine sejak lebih 20 tahun tanpa album - mbv. Sekarang saya tengah gilakan Chelsea Wolfe. Anda patut cuba album 'The Grime and The Glow' atau 'Apokalypsis'. 

2 comments:

Adi Herman said...

Perghhh byk sgt info dipadatkan dlm satu entri...ya saya akan check out band Chelsea Wolfe tu haha mcm menarik!

Blitzenius said...

Adi Herman : qada' banyak info dalam satu entri sebab dah susah nak menulis sejak akhir2 ini. saya baru saja selesai siapkan beberapa karya , tak termasuk karya sequential art dalam bentuk novel grafik 24 mukasurat untuk pameran yang bakal diadakan bulan hadapan atau bulan 4. ni pun barulah dapat bernafas sedikit.

Chelsea Wolfe tu singer / songwriter perempuan yang main 'doom folk'. memang stok dalam hutan lah kalau dengar.

Related Posts with Thumbnails