Followers

Saturday, March 02, 2013

[FILEM] Oz The Great and PowerfulDark side of the rainbow...

Saya dah tau awal-awal filem ni akan jadi 'the making of Wizard of Oz', kalaulah penulis siri ini, L. Frank Baum pernah menulisnya sebelum kematiannya. Tapi tajuk Oz The Great and Powerful mungkin kurang tepat sebab dia tak powerful. Ok saya dah bagi spoiler awal-awal. Mula-mula ingatkan Sam Raimi nak jadi Tim Burton tapi part Tim Burton dalam filem ni cuma score dan muzik oleh Danny Elfman saja. Memang Sam Raimi buat cerita ni jadi cerita dia sendiri dan jangan kaitkan langsung filem ini dengan filem Wizard of Oz tahun 1939. Bukan prequel walaupun macam nak jadi prequel, lebih kepada 'kalaulah'. Kalaulah Wizard of Oz itu berinspirasi dari sebuah cerita (kalau nak lebih baik, buat filem semi-autobiografi atau fiksyen pasal L Frank Baum sendiri mengikut gaya filem Brothers Grimm atau The Raven). Rujukan dia saya tengok banyak dari buku dia sendiri berbanding filemnya. Cuma dalam mengenalpasti setiap subjek dalam filem ni yang bakal jadi inspirasi dalam Wizard of Oz (evil witch, monyet terbang, singa, Dorothy, scarecrow) ada lah beberapa perkara yang tertinggal dan saya tak temui dalam filem ni (mungkin menyelit sikit-sikit tapi saya tak perasan....). Mungkin kita akan rasa set filem ni mengambil leftover prop dari filem Alice in Wonderland sebab setting Oz dalam filem ni memang macam Wonderland.


Banyak yang kritik filem ni sebab katanya tak ikut filem lakonan Judy Garland tapi saya sebenarnya agak terhibur dengan filem ni sebab Sam Raimi buat cerita ni jadi lawak ikut stail dia dalam Darkman dan Army of Darkness. James Franco memang sengal dalam mode sengal dia yang kita kenal. Zach Braff makes a good monkey. Saya suka Mila Kunis dengan transformasinya dan begitu jugalah dengan Rachel Weisz.

By the way, Oz versi Robot Chicken tetap yang terbaik...Oz The Great and Powerful akan ditayangkan secara komersil di pawagam-pawagam seluruh Malaysia bermula 7 Mac 2013, dibawakan oleh Walt Disney Malaysia.

No comments:

Related Posts with Thumbnails