Followers

Tuesday, May 28, 2013

[Filem] The Hangover Part III : Kalau francais filem anda dapat pulangan berbillion, sewa satu MRR2 di waktu puncak bersama seekor ziarafah dari ToysRus (...tapi mungkin kita terlupa nak upah team writer yang lebih baik).


DICERCA DIHINA KERANA DULU TERLEBIH LAWAK ANTI-ASIANYA, KINI PETA PULA MENJADI MANGSA!

Saya tak nak bagi rating dulu. Bagi saya The Hangover Part III ialah sequel yang pelik (jika diikut pada standard francais The Hangover). Sebelum tu di Amerika yang sudah menonton siri ini awal seminggu daripada kita, ramai yang menganggap ianya terburuk dan cash-grabbing (Todd Phillips memang nak buat duit betul, dulu dah tertinggal Jon Lucas dan Scott Moore, lepas tu Scott Armstrong pula). Trailer-nya telah banyak memberi apa saja yang penting bagi filem ketiga ini, dan yang tinggal hanyalah lawak-lawak biasa saja atau plot-plot filem komedi yang dikitar semula.

Apabila sinopsis ringkasnya menyebut 'no more bachelor party', ia sebenarnya telah menjawab banyak perkara. Ia memberi makna yang ia tak mengulang kegilaan yang orang lebih maklum tentang Hangover sebelum ini, seolah-olah The Hangover dah tak jadi Hangover tapi cerita watak-watak dalam ni yang sober dan normal kecuali watak-watak yang dah peminat siri ini sudah sedia maklum mental, maka ia akan kekal mental dengan plot road movie. Kegilaaan itu dah tak berterusan lagi. Bila tak ada Zach Galifianakis dan Ken Jeong dalam scene, dah tak hangover lagi walaupun betapa menyampahnya Amerika pada watak Mr. Chow. Memang banyak apa yang orang sedia maklum pada watak-watak ini dirujuk kembali, dikitar kembali dan kebosanan bermula di situ. Sila ambil perhatian kat situ. Orang Amerika memang nak kelakar dari awal sampai habis saja dan inilah masalah The Hangover Part III. Kandungan substance dan crystal meth-nya dah berkurang.

Bagaimanapun, pengunaan trek Nine Inch Nails - "Hurt" tu pada saya boleh memberitahu satu umat dunia yang lagu tu asalnya bukan lagu Johnny Cash dan saya kira lagu itu telah diberi justifikasi sebagai penutup francais ini.

Satu lagi "Mmmmmbop".

The Hangover kali ini memang tak nampak macam The Hangover sangat tapi tunggulah sehingga waktu post credit dan jangan tinggalkan kerusi terlebih awal. Masa tu lah dia nak hangover betul-betul pun. "No more bachelor party" ? Tipulah sikit. Sikit je. Ada juga orang yang kahwin....

------------------------------------------

2 comments:

Adi Herman said...

Dah hilang selera nak tengok filem ni...huhu

Blitzenius said...

tapi fans nak tengok juga. filem ni bukanlah filem yang sempurna tapi Todd Phillips melihat ada kerpeluan untuk menutup apa yang telah dimulakan melalui Part I dan Part II (dia tak patut pun buat Part II, but you see, it's the money that calls upon him...). ibarat Dark Knight Rises bagi kesemua siri Dark Knight Nolan.

Related Posts with Thumbnails