Followers

Thursday, January 23, 2014

"KAU MEMANG (BEKAS) MENANTU COPPOLA!" : ulasan filem Her : A Spike Jonze Love Story

Arwah datuk pernah ada alaminya bila kami kematian nenek tercinta dan datuk bingkas mencari pengganti. Bukan sekali tapi 2 kali. Dengan nenek tiri pertama saya, dia ada cucu yang lawa sampaikan saya siap bertanya kawan-kawan, "kalau datuk aku kahwin lagi, lepas tu dengan isteri baru dia ada 'cucu tiri', boleh tak aku nak kahwin dengan cucu tiri dia ni?" Bolehlah kot, sedangkan ada yg siap dengan sepupu, bukan sepupu tiri macam aku ni pun boleh kahwin. Saya baru saja berusia 20 tahun, tak selayaknya nak berumahtanggga sedangkan banyak perkara dalam hidup yang masih tunggang langgang sedang pemahaman saya tentang membina kerjaya ialah fiksyen samada yang dibaca melalui novel grafik atau yang ditonton di kaca tv. Saya tak pasti fasa kemudian saya bagaimana sebab semua orang bayangkan yang indah-indah belaka.

Seperti Theodore, watak bawaan Joaquin Phoenix, saya dapat rasakan perasaan kesepian datuk dan rindukannya akan sebuah perhubungan sesama diri yang separuh lagi setelah berpisah dengan isteri cuma beza dengan datuk saya, Theodore berpisah dengan isteri kerana hubungan mereka yang berantakan dan melalui Her, jelas Theodore sukar untuk melepaskan isterinya (lakonan Rooney Mara) bilamana surat perceraiannya sukar ditandatangani. Rumah yang diduduki Theodore di sebuah masa depan yang saya kira hampir dengan zaman kita sekarang banyak menunjukkan imejan imbas kembali, paling jelas sekali visual katilnya. Malamnya diiisi dengan memasuki ruang sembang seks yang sama saja sejak zaman mIRC cuma kemaskini pada aplikasi telefon pintar yang kita rujuk pada aplikasi Apple Siri bila operasinya lebih mudah yakni berpandukan pada suara pemilik telefon. Ruang sembang seks menunjukkan Theodore tak mahukan sebarang komitmen malah tak mahu mengendahkan langsung akan hakikat yang dia sebenarnya kesepian yakni beban yang amat berat untuk ditangguung. Memang saya tak kahwin lagi tapi adalah satu waktu dan ketikanya bila saya ditinggalkan kekasih, nak saja saya bagitahu bekas kekasih yang saya nak masuk ruangan sembang di talian mudah alih ala 'taip ON CINTA' sebab sukarnya untuk menerima keadaan yang saya teruk dilukai sebegini. Dalam lapisan lain, anda dapat tangkap yang Theodore terluka.

Di tempat kerja pula, Theodore ada dedikasi pada kerja sebagai penulis surat dengan sistem suara yang mana dilihat tak tergugat walaupun diselubungi perasaan merudum dari dalam. Adakalanya ia jadi inspirasi buatnya dalam memberikan kerja yang baik, rasanyalah kalau dilihat pada pujian melangit dari rakan kerja si Chris Pratt yang adakalanya ada kepelikan dari sudut pemakaian.

Anda lihat, visual masa depan dari Spike Jonze tak adalah jauh beza dengan apa yang kita alami sekarang. Masih juga makan, kerja, tidur, kemaskini telefon, cuti melancong dan bercinta sedang soal kepercayaan yakni agama sedikit saja yang dapat kita lihat apabila rakan Theodore, Amy berpisah dengan suaminya yang kemudian dilihat melalui pengalaman spiritual apabila dia menghantar gambar yang menunjukkan dia menjadi seorang sami. Itu sebelum kita diperkenalkan dengan aplikasi OS1 di mana sistem operasi pada telefon pintar mula menunjukkan ciri-ciri Phillip K Dick yakni mula disumbat dengan kecerdasan pintar supaya ia dapat bersifat insan kepada pemiliknya, mungkin dengan layanan yang  lebih baik daripada Jarvis terhadap Stark. Theodore memilih operator wanita yang memilih sendiri namanya sebagai Samantha untuk melihat sejauh mana kepintaran OSnya. Theodore kagum dengannya dan kemudian Theodore dirasuk olehnya. Samantha jadi manusia yang tak bertubuh, menjadi peneman buat Theodore atas rasa laranya sehingga ia dianggap sebagai kekasih yang menjadi kelaziman ketika filem terus berjalan.

Anda lihat lagi, kalaulah ada aplikasi peneman macam si Samantha ni, mungkin datuk saya pun akan angkat satu OS1 supaya dia tak berdepan dengan komplikasi manusia yang amat memeningkan.  Bila datuk saya berkahwin pertama kali dengan nenek tiri, ia tak kekal lama. Mereka bercerai atas sebab, entahlah, dengarnya nenek tiri hendakkan harta datuk. Datuk saya kahwin lagi, nenek tiri yang kedua ini disenangi tapi cucu tirinya pula yang bermasalah dengan dadah dan tak ada kerjanya yang mungkin akan memberi kesan pada ekonomi datuk yang bakal merisaukan anak-anak dan cucu-cucunya. Di penghujung waktu, datuk saya bersendiri dengan diam di biliknya di rumah pakcik kami. Tapi kalaulah ada OS1 macam si Samantha, suara yang macam Aspalela Abdullah pulak tu, mungkin datuk dah angkat satu. Tak perlulah nak bercinta tapi jadi teman bicara, macam Theodore dan Samantha. Sebab kita yakin OS takkan punya permintaan yg bukan-bukan macam bekas kekasih atau bekas isteri.

Tapi anda lihat lagi, berkembang dan mengadaptasi sifat dan perasaan manusia adalah satu mimpi ngeri yang tak terjangka kerana kita akan temui perkara-perkara seperti cemburu, rindu, sepi, khianat dan pelbagai lagi yang dah lama beri kesan yg dalam terhadap psikologi manusia, apatah lagi kalau ia mahu dicurahkan terhadap mesin yg belum tentu bersedia menghadapi sifat negatif manusia. Ianya bukan pengakhiran yg membahagiakan bagi 2 watak yg berlainan sifat di dalam filem ini. Canggih dan pintar bagaimanapun mesin atau OS ini, ia tetap akan mengecewakan pemilik dan penciptanya, lebih teruk daripada apa yg telah dilakukan manusia. Dan manusia sepert Theodore akan melihat dia seperti memain-mainkan perasaannya sendiri. Itupun nasib baik kecerdasan pintar ini tidak bertindak seperti Cyberdine dengan menggodam sistem Skynet kerana ada perasaan yang keji, jika benar ianya mengadaptasikan perasaan manusia. Takkanlah yang dimuatnaik itu yang baik-baik belaka.

Her arahan Spike Jonze ditulis sebagai sebuah kisah cinta tapi sebenarnya kajian terhadap perasaan manusia yang ingin dicintai, bagaimana mahu mewujudkan perasaan ini dan menghargainya.

* HER arahan Spike Jonze kini ditayangkan di pawagam terpilih di Malaysia edaran GSC Movies.

2 comments:

Adi Herman said...

kena tengok movie ni...menarik!

Blitzenius said...

You should

Related Posts with Thumbnails