Followers

Monday, June 16, 2014

[FILEM] THE ROVER arahan David Michôd

Kerjaya lakonan Robert Pattinson seolah-olah ada dua 'timeline'. Timeline yang normal di mana dia menjadi kegilaan gadis kerana watak pontianak jambu di dalam bukan sahaja satu tetapi lima siri filem Twilight sehingga ramai yang mencemuh namanya kerana khalayak melihat dia hanya menjual muka semata tanpa benar-benar melihat akan bakat lakonannya, tambah pula Twilight banyak menerima anugerah sampah atau yang bersifat picisan. Hakikatnya, ia dibenci kerana terlebih popular dan Pattison terkena tempiasnya.

Dalam 'alternate timeline' pula, Pattison diangkat sebagai "the next Jude Law" sejak kemunculan terawalnya sebagai Cedric Diggory di dalam filem Harry Potter and the Goblet of Fire, dan kemudian mendapat pujian menerusi filem psychological thriller, The Haunted Airman.
Di Festival Filem Slamdance pada tahun yang sama dia mula popular dengan Twilight, Pattison muncul dalam filem bajet rendah How To Be membawa watak pemuzik yang tak berapa berbakat, Art yang memberinya kemenangan Best Actor in a Feature di festival Strasbourg International Film. Anda lihat, di 'alternate timeline' ini, cerita Pattison agak berbeza di mana bakatnya dilihat secara serius. Dia menjadi pilihan pengarah David Cronenberg sebagai bintang utama filem Cosmopolis pada tahun 2012 yang dijaja untuk pencalonan anugerah Palme d'Or.

Sejak berakhirnya musim Twilight, Pattison menyusul dengan filem The Rover dan Maps to the Stars (kali kedua di bawah arahan Cronenberg), kedua-dua filem ini menyertai 2014 Cannes Film Festival.

Dengan The Rover di bawah arahan David Michôd (pengarah filem Animal Kingdom dan penulis lakonlayar Hesher), Pattison digandingkan bersama Guy Pearce dalam sebuah drama jenayah berlatar dystopian.

Plot The Rover berkisarkan 10 tahun selepas kejatuhan ekonomi global, di mana seorang bekas tentera (Guy) yang kental dan tiada berperi mula memburu mereka yang telah mencuri satu-satunya harta peninggalannya di daerah yang tiada peraturan dan undang-undang, bersama seorang pemuda yang naif (Pattison).

THE ROVER akan mula ditayangkan di pawagam-pawagam di Malaysia mulai 19 Jun 2014, edaran GSCMovies.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=ChM2icbWo9w

No comments:

Related Posts with Thumbnails