Followers

Monday, July 07, 2014

Ulasan filem: The Secret Life of Walter Mitty (2013)

Biarpun filem ini tak menerima universal acclaim, saya berada di pihak yang menyebelahi filem ini. Awal-lagi lagi saya dah jatuh cinta dengan gambarnya sebab cantik sangat. Sinematografinya cantik. Warnanya cantik. Senang cakap gambar di majalah yang bersifat ikonik yang difilemkan. Mungkin akan ada yang kata filem ini jadi blatant product placement (kali ini produknya ialah majalah Life) tapi saya yang lebih merasai sakitnya kerana pernah berkhidmat di bawah operasi penerbitan berkala bercetak yang kini dianggap dah nak mati sejak perkembangan penerbitan secara talian dan blog. Walter Mitty menggambarkan senario pengakhiran industri penerbitan bercetak ini (tapi permulaanya menunjukkan watak yang tak dapat adapt dengan cara bercinta yang old school hingga terpaksa bergantung pada dating site). Ben Stiller masih lagi jadi  mamat yg mendambakan 'Mary' tapi nasib baik Mary boleh nyanyi lagu David Bowie.

Edaran 20th Century Fox (Malaysia)

6 comments:

Adi Herman said...

Antara part yg best bagi aku ialah masa watak utama buat aksi longboarding di Iceland. The best!

ZAR said...

Ada Sean Penn sekali.

eddeved said...

err...sebenarnya movie nih pasal,having a set of balls to do something rather than daydreaming...

Lock Nain said...

saya pun menyebelahi filem ini bang nazri.

Blitzenius said...

...by accident and chains of fate.

Blitzenius said...

...and we got that alot, kan? :)

Related Posts with Thumbnails