Followers

Saturday, January 17, 2015

[ULASAN FILEM] The Hundred-Foot Journey

ULASAN: Sedikit pesanan (atau amaran) sebelum anda tonton The Hundred-Foot Journey: makan dulu. Tak kisah la sikit ke banyak, tapi makan. Indian food, French cuisine or both. Jangan jadi macam saya tak makan sebelum tonton. Akibatnya, it's torturing. Sebab banyak sangat masakan yang sedap-sedap. This roti nan at Husen Cafe, KL Central however is a bliss. Charlotte Le Bon nampak macam pandai masak, gigi terjuih.

Berbalik pada The Hundred-Foot Journey, saya melihatnya seperti Life of Pi, tetapi Pi yang melalui jalan darat, bukannya laut. Kedua-dua keluarga Kadam dan Pi, mereka berhijrah ke tanah asing, ke tempat yang berbeza budayanya dan mereka perlu adapt. Cuma cerita yang satu lagi berlaku tragedi di tengahnya. Dan kita membayangkan bagaimana jika kejadian itu tak berlaku melalui The Hundred-Foot Journey.

Seorang rakan menyebut betapa filem ini amat dekat dengan jiwanya kerana dia sendiri memang suka memasak dan cipta resepi baru. Dulunya dia memang ada kendalikan kedai makan, buat karaoke tetapi lepas tu dianiaya di mana ada yang buat laporan polis pasal bunyi bising di kedai. Maklumlah, karaoke buka operasi sampai jam 3 - 4 pagi. Tak cukup dengan itu dipanggil cawangan Bukit Aman kerana PATI. Maksudnya mana-mana tempat/negara pun gejala Phd tetap wujud seperti juga yang ditonjolkan dalam The Hundred-Foot Journey. Dalam filem ini juga ada unsur-unsur gangsterisme tapi untuk orang-orang kita, gengster yang dihantar itu adalah dalam bentuk syirik. Yang pasti, banyak moral dan intipati dalam The Hundred-Foot Journey yang masih belum digali. Filem ialah refleksi kehidupan kita. Selagi kita jujur dan ikhlas, nothing else matters.

PLOT: Dari pengarah Chocolat, premis filem ini ialah imigran India yang membuka restoran makanan India di Perancis dan bersaing dengan restoran mewah Perancis di seberang jalan. Drama-komedi berdasarkan novel dengan tajuk yang sama. Rating average saja tapi dah tengah lapar. 

Pengarah: Lasse Hallström
Lakonlayar: Steven Knight, berdasarkan novel The Hundred-Foot Journey tulisan Richard C. Morais
Lakonan: Helen Mirren, Om Puri, Manish Dayal, Charlotte Le Bon
Muzik: A. R. Rahman
Sinematografi: Linus Sandgren
Suntingan: Andrew Mondshein
Studio: Touchstone Pictures, DreamWorks Pictures, Reliance Entertainment, Participant Media, Image Nation, Amblin Entertainment, Harpo Films
Edaran: Buena Vista / Walt Disney Studios Malaysia
Tarikh tayangan: 28 Ogos 2014

Preview filem di GSC Paradigm Mall, 26 Ogos 2014, 9 malam

No comments:

Related Posts with Thumbnails