Followers

Tuesday, March 24, 2015

[ULASAN FILEM] Divergent (2014)

Sebenarnya Divergent membawa satu mesej yang besar betapa manusia punya pelbagai sifat (yang membuatkan kita menjadi seorang manusia) tetapi Divergent cuba melihat sebuah kebarangkalian jika sifat-sifat ini terhakis, terkurang, atau kita punya kawalan ke atasnya atau tiada langsung. Ia juga soal pilihan. Salah pilihan atau tiada pilihan. Jika ia mahu dijelaskan dengan panjang lebar, ia mahu meneroka soal kepimpinan, kedamaian, mempertahankan kedaulatan, kebijaksanaan, belas ihsan. Untuk punya kesemua sifat-sifat (yang dibahagikan dalam dunia filem Divergent) seperti tidak mementingkan diri, jujur, berani dan bijak adalah satu malapetaka dalam dunia Divergent kerana adanya watak gila kuasa Jeanine Matthews. You see, tidakkah ia menggambarkan apa yang sedang berlaku di dunia sekarang? Mesej besar ini bagaimanapun cuba digayakan dengan fesyen filem remaja terkini macam Hunger Games, The Maze Runner, Twilight - untuk khalayak begitu yang tak berapa cemerlang di sini kerana penulisannya tak cemerlang, pengarahan tak cemerlang dan saya boleh panjangkan lagi tetapi jujurnya begini - Divergent ditonton kerana pembawa wataknya seperti Shailene Woodley, Ansel Elgort, Zoe Kravitz, Miles Teller dan Jai Courtney yang merupakan nama-nama baru dan sedang meningkat naik tetapi lebih cemerlang di luar filem ini. And that's bad enough. Sebab satu perkara saja yang saya ingat tentang Divergent yakni Shailene Woodley cute sangat bila dia kata "OK..." dan ini bukan filem The Fault in Our Stars.

PLOT: Divergent merupakan pengembaraan di alam masa depan. Manusia dibahagikan kepada kumpulan-kumpulan yang berbeza mengikut personaliti . Abnegation (tidak mementingkan diri), Candor (jujur), Dauntless (berani) dan Erudite (bijak). Tris Prior (Shailene Woodley) terlebih dahulu diberi amaran yang dia merupakan Divergent dan tidak layak untuk masuk ke dalam mana-mana kumpulan. Apabila mengetahui tentang konspirasi untuk memusnahkan seluruh Divergent, dia cuba untuk mencari punca apakah yang membuatkan Divergent berbahaya sebelum semuanya terlambat.

Klasifikasi: P13
Genre: Aksi / Fiksyen Sains / Romantik
Tarikh Tayangan: 20 Mac 2014
Pengedar: GSC MOVIES
Pengarah: Neil Burger
Pelakon: Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet, Aaron Eckhart, Ashley Judd, Ansel Elgort, Zoe Kravitz, Miles Teller, Jai Courtney

No comments:

Related Posts with Thumbnails