Followers

Friday, March 20, 2015

[ULASAN FILEM] INSURGENT (edaran GSC Movies)

Ulasan senafas: Kalaulah Insurgent diarahkan Panos Cosmatos, siap dengan color grading analog 80'an yang dipinjamkan dari Kubrick, lengkap dengan skor oleh Jeremy Schmidt, maka Insurgent akan mendapat undian saya sebagai filem terbaik dari segala filem bagi tahun 2015.

But you know, it's not.

Sebab ubat tidur aku yang paling mujarab sekarang ialah album Sleep - Dopesmoker (lepas sembang dengan U-wei hari Isnin lepas). Filem ni lewat dua hari. Damnit.

You see, Insurgent dah jadi filem mind game. Tapi versi yang belum mummayiz.

PLOT: Sekuel kepada filem "Divergent", berdasarkan novel kedua dalam trilogi Divergent tulisan Veronica Roth (novel sci fi remaja acah-acah siri Hunger Games yang juga acah-acah filem Battle Royale tapi dari dalam-dalam kau tahu yang ianya tak lebih tak kurang cuba jadi versi gruesome Lord of the Flies yang turut menerbitkan Maze Runner) mengambil plot Tris Prior, lakonan Shailene Woodley yang ingin mengetahui apakah maklumat yang dijaga oleh Abnegation, puak asalnya sebelum dia menyertai Dauntless. Abnegation dijelaskan oleh Tris melalui filem pertamanya:

"My faction is Abnegation. The rest all call us stiffs. We lead a simply life, selfless, dedicated to helping others. We even feed the factionless, the ones that don't fit in anywhere. Because we're public servants, we're trusted to run government."

Melalui peristiwa pada filem pertama, kita melihat Tris, Four, Peter dan Caleb yang mula menjadi pelarian dan berlindung di bawah puak Amity (the peaceful) tetapi tidak lama sebelum Eric dan bala tenteranya mula menjejaki mereka selepas mendapat maklumat dari Jeanine yang membongkarkan rahsia artifak yang dapat menyelesaikan masalah Divergent yang membelenggu filem pertamanya, dan artifak ini hanya boleh dibuka oleh seorang Divergent. Dan subplotnya, kita mula mengetahui yang Four punya nama sebenar iaitu Tobias Eaton yang tak adalah teruk sangat bunyinya tapi dia membencinya kerana ia merujuk pada keluarga asalnya yang dianggap membuangnya, terutama ibu kandungnya, Evelyn Johnson-Eaton yang menghilangkan diri dan kita didedahkan yang Evelyn sebenarnya ialah ketua puak Factionless.

Klasifikasi: P13
Genre: Aksi / Fiksyen Sains
Tarikh Tayangan: 19 Mac 2015
Pengedar: GSC MOVIES
Pengarah: Robert Schwentke
Lakonlayar: Brian Duffield, Akiva Goldsman dan Mark Bomback berdasarkan novel Insurgent tulisan Veronica Roth
Pelakon: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Theo James, Miles Teller, Kate Winslet, Naomi Watts

No comments:

Related Posts with Thumbnails