Followers

Thursday, May 14, 2015

Ulasan filem: TRACKS

Tracks berdasarkan kisah benar tentang Robyn Davidson (lakonan mantap Mia Wasikowska) yang berjaya merentasi gurun Australia sepanjang 1700 batu pada tahun 1977. Robyn ditemani oleh anjing belaannya, unta yang menjadi kenderaan tunggangannya, dan seorang jurugambar yang ditugaskan merakam perjalanan yang kemudian diterbitkan oleh majalah National Geographic tetapi dapat dilihat Robyn semacam suka tak suka dengan jurugambarnya tapi perlu berkerjasama. Jikalau anda pernah melalui kerja jurnalisme seperti saya, maka tak dapat tidak anda rasa nak pelangkung jurugambar ini yang adakalanya tidak menghormati kerja kewartawan (teguran ini ada jika anda fokus menonton filem ini).

Filem ini mudah ditonton bagi saya tapi perlu juga saya ingatkan, biarpun ia berdasarkan biografi, ia bukan sebuah filem yang penuh dengan unsur drama (bukan tiada langsung, adalah sedikit). Ianya sebuah road movie yang lain 'kenderaan'nya. Dan anda menontonnya kerana ingin menghayati bumi Australia seperti yang dilalui oleh Robyn melalui kerja sinematografi filem ini yang baik Juga menarik bagaimana Robyn dapat berkomunikasi dengan orang asli walaupun mereka tak fasih berbahasa Inggeris. Komunikasi ini adalah untuk mendapatkan kepercayaan dari mereka yang tidak sama bicara dengan kita tetapi ianya perlu supaya mereka memahami niat murni kita. Keberanian Robyn sangat dipuji. Cabarannya memang sukar tetapi menjadi kelegaan tiap kali bertemu orang-orang kampung dan orang asli dalam perjalannya menyebabkan rasa tak tertekan ketika menonton filem ini.

SINOPSIS: Filem ini mengisahkan pengembaraan Robyn Davidson dari Alice Springs ke Indian Ocean bersama-sama anjingnya dan empat ekor unta. Perjalanan merentas kawasan padang pasir sejauh 2,700 kilometer tersebut mengambil masa 9 bulan. Pengembaraan Robyn ini telah didokumentasi oleh jurugambar National Geographic bernama Rick Smolan.

Klasifikasi: U
Genre: Pengembaraan / Biografi
Tarikh Tayangan: 15 Januari 2015
Bahasa: English
Pengedar: GSC MOVIES
Pengarah: John Curran
Pelakon: Mia Wasikowska, Adam Driver, Lily Pearl

No comments:

Related Posts with Thumbnails