Followers

Sunday, July 05, 2015

Ulasan filem: JOBS (2013)

Ashton Kutcher. Dia masih lagi Kelso di zaman 80'an yang main komputer di basement. Kalau JOBS ditonton sebelum filem Pirates of Silicon Valley, filem ini ok juga. Yang menyakitkan pada saya ialah JOBS memang nampak macam direct-copy filem Pirates tapi memadam episod Bill Gates, seboleh-bolehnya mahu Gates tak disebut langsung di dalam filem ini. Gates pada saya ialah turn of the events dalam hidup Steve Jobs dan Apple. Meminimakan individu tersebut buat filem ini sedikit pincang.

Ashton sebenarnya telah beri persembahan yang baik sebagai Jobs di era 70'an dan 80'an, dia memang ada rupa sebegitu. Memasuki era dramatiknya sejak pemecatan dari Apple dan rujuk semula di era 90'an, sehinggalah keynote ikoniknya ketika membentangkan produk terbaru Apple, magis itu mulai hilang. Tak tau nak salahkan pada produksi atau arahannya, tapi JOBS juga sebuah fan-fiction yang flashy at its best. Flashy sampai segala yang nyata, yang memang nyata kita tahu telah jadi fiksyen bagi kita. Sehinggakan Steve Wozniak sendiri membencinya.

Sekali lagi, JOBS ialah filem biografi tokoh ikonik komputer yang tidak mengambil peluang terhadap era Jobs ketika di NeXT yang buat dia bangkit semula. Bab itu tiada atau tak sampai beberapa saat pun. Pembikinnya suka sangat pada Apple, itupun cerita tentang idea di sebalik rekaan Apple pun tak dikembangkan. Harap Aaron Sorkin ambil perhatian terhadap filem Steve Jobs versi dia yang bakal muncul nanti.

Oh, wait, filem ni ada Josh Gad, klon Jonah Hill dalam filem The Wedding Ringer tu? Macam manalah saya boleh terlepas.Pengarah: Joshua Michael Stern
Lakonlayar: Matt Whiteley
Pelakon: Ashton Kutcher, Dermot Mulroney, Josh Gad, Lukas Haas, J. K. Simmons, Lesley Ann Warren, Ron Eldard, Ahna O'Reilly,John Getz, James Woods, Matthew Modine
Muzik: John Debney
Sinematografi: Russell Carpenter (U.S.), Aseem Bajaj (India)
Suntingan: Robert Komatsu
Studio produksi: Endgame Entertainment Five Star Feature Films, Venture Forth
Edaran: GSC Movies
Tarikh tayang: 15 Ogos 2013

No comments:

Related Posts with Thumbnails