Followers

Thursday, August 20, 2015

Ulasan filem: JUPITER ASCENDING

Jupiter Jones dilahirkan sewaktu langit di kala malam menunjukkan dia bakal melalui pengalaman yang menakjubkan. Jupiter membesar dengan mengimpikan saat-saat ini bakal hadir tetapi realitinya setelah dewasa dia hanya hidup sebagai tukang cuci dari sebuah rumah ke rumah dan sering bernasib malang. Hanya setelah Caine, seorang bekas tentera / pemburu dengan genetik kejututeraan datang ke bumi mencarinya, barulah Jupiter sedar akan permulaan takdir yang sering diceritakan sejak kecilnya dahulu: tanda genetik pada dirinya menunjukkan yang dia bakal mewarisi keluarbiasaan yang harus ada untuk menyeimbangkan seluruh kosmo.

Di bawah arahan Andy dan Lana Wachowski, Mila Kunis membawa watak Jupiter disamping Channing Tatum sebagai pahlawan bernama Caine. Turut dibintangi Sean Bean, Eddie Redmayne (calon Oscar tahun ini melalui filem Theory of Everything), Douglas Booth, Tuppence Middleton, Doona Bae, James D'Arcy dan Tim Pigott-Smith.

TRIVIA:
- Channing Tatum terpaksa memakai pendakap mulut untuk mengubah bentuk rahang bawahnya, di mana ia menghalangnya dari menutup mulutnya yang sedikit-sebanyak menyukarkan dirinya ketika bercakap. 

- Ada enam kamera yang digunakan oleh krew perfileman yang dipanggil Panocam dipasang pada helikopter yang merakam aksi 180 darjah. 

- Natalie Portman (rakan Mila Kunis ketika sama-sama berlakon filem Black Swan) asalnya diambil sebagai pembawa watak Jupiter Jones sebelum menarik diri. Ini kali kedua Natalie menolak tawaran lakonan di bawah arahan Wachowskis, pertama melalui Cloud Atlas. Rooney Mara dan Ondra Zelary turut disenarai membawakan watak Jupiter sebelum Mila menerima watak ini.

- Mila Kunis menggambarkan watak Jupiter sebagai seorang yang bukan saja tidak bahagia dengan kerja dan hidupnya tetapi pemalas dan tiada cita-cita sebelum Caine Wise datang dalam hidupnya.

- Khabarnya skrip filem ini ialah setebal 600 muka surat.

- Douglas Booth menggambarkan wataknya Titus Abrasax sebagai "sedikit playboy" dengan kapal angkasanya direka dengan gabungan gereja Gothic dan Playboy Mansion.

- Ini filem 3D pertama arahan Wachowski bersaudara. Joseph Gordon-Levitt asalnya dicadangkan sebagai pengarah. 

Xxx

IN A NUTSHELL: Premis 'the chosen one' yang klise dan berulang. Sejak Larry menjadi Lana, memang banyak kali kecelaruan identiti pada watak-wataknya. Androgini yang menebal yang anda dapat lihat pada dua watak antagonis, Titus Abrasax dan Balem yang tak se'evil' yang anda biasa lihat pada watak-watak sebegini. Channing Tatum pula, sejak 21 Jump Street susah saya nak lihat dia dalam bentuk heroik sebegini, susah saya nak ambil dia dengan serius. Watak Gambit dalam filem juga dengan tajuk yang sama saya lihat agak berisiko buatnya. Dan kesan khas dalam filem Wachowskis mutakhir ini dah jadi agak generic dan sudah tidak seinovatif The Matrix lagi (tapi saya suka filem Speed Racer mereka, harap maklum).

Tarikh Tayangan: 5 Februari 2015
Genre: Aksi / Fiksyen Sains
Durasi: 2 Jam 8 Minit
Pengedar: WARNER BROS. PICTURES (Malaysia)
Pelakon: Channing Tatum, Mila Kunis, Sean Bean, Eddie Redmayne, Douglas Booth, Tuppence Middleton, Doona Bae, James D'Arcy, Tim Pigott-Smith
Pengarah: Andy Wachowski, Lana Wachowski

No comments:

Related Posts with Thumbnails