Followers

Thursday, August 20, 2015

Ulasan filem: KILL THE MESSENGER

Filem based on real event macam ni memang boring, sebab real life itu sendiri memang boring. Dramatik tu dalam kepala saya je, dan pengarah filem ini, Michael Cuesta tidak memaksa kisah benar jurnalis Gary Webb ini jadi over dramatized sebab ia mahu menyampaikan fakta dan ia berbeza dengan Nightcrawler, fiksyen yang mengkaji kerja-kerja kewartawanan, etikanya dan mempersoalkan moral pengamal media ini hanya kerana mahukan scoop berita yang sensasi. Kill The Messenger ialah filem yang perlu ada kerana mengangkat nilai tanggungjawab dan kejujuran dalam melaksanakan tugas, walaupun mungkin ia memberi kesan yang amat besar pada pengamal media, selain membongkar apa yang seringkali ditutup oleh tangan-tangan yang punya kuasa apabila memegang tampuk dan kedudukan yang tinggi dalam sesebuah organisasi. Sekurang-kurangnya ini filem yang saya boleh kaitkan sebagai seorang pengamal media (membayangkan jika skandal 1MDB/The Edge Financial Daily/Sarawak Report turut diangkat sebagai filem).

It’s the movie i appreciate the effort. Best performance by Jeremy Renner. It speaks ‘you can’t handle truth’ pretty loudly.Sinopsis: Lakonan calon Academy Award, Jeremy Renner (pelakon The Bourne Legacy, The Avengers) dan barisan-barisan pelakon handalan yang lain seperti Ray Liotta, Barry Pepper, Michael Sheen dan Andy Garcia, filem ini ditulis berdasarkan kisah benar tentang jurnalis pemenang Hadiah Pulitzer, Gary Webb yang membongkar kegiatan mengimport dadah kokain ke California di mana hasilnya diguna untuk membekal senjata buat kumpulan pemberontak Contra yang ada hubungkait dengan CIA. Biarpun dirinya dalam kedudukan yang bahaya dengan amaran oleh raja dadah dan CIA, dia tetap meneruskan siasatannya yang merungkai pelbagai konspirasi hingga ia bukan saja bakal menjejaskan kerjayanya, malah turut mengancam nyawa diri dan keluarganya.

Klasifikasi: 18
Genre: Drama / Jenayah / Thriller
Tarikh Tayangan: 9 Oktober 2014
Pengedar: GSC MOVIES
Pengarah: Michael Cuesta
Lakonlayar: Peter Landesman, berdasarkan buku Kill the Messenger tulisan Gary Webb dan Nick Schou
Lakonan: Jeremy Renner, Ray Liotta, Barry Pepper, Michael Sheen, Andy Garcia, Mary Elizabeth Winstead, Rosemarie DeWitt, Paz Vega, Oliver Platt, Richard Schiff, Michael K. Williams
Muzik: Nathan Johnson
Sinematografi: Sean Bobbitt
Studio: Bluegrass Films, The Combine

No comments:

Related Posts with Thumbnails