Followers

Wednesday, September 02, 2015

Ulasan filem: POLIS EVO (2015) arahan Ghaz Abu Bakar

1. Sebagai filem aksi + buddy cop + popcorn, ia dibuat dengan baik sekali. Pacingnya cantik. Anda akan enjoy....
2. ...kecuali jika anda ada isu dengan Zizan Razak. It's Zizan Razak show (sampaikan presence partnernya, Shahiezy Sam pun rasa canggung sikit pada satu-satu ketika). Ada masa ianya ada gaya lawak  tipikal Zizan yang agak berisiko juga. Tapi bila Zizan berdialek Terengganu (yang pekat), ini lebih natural berbanding filem-filem lain lakonannya (yang mana dia cakap KL, paling gagal ialah Mael Lambong; setting Terengganu, tapi cakap KL)....
3. ...tapi ia jadi huru hara bila Zizan digandingkan dengan Nora Danish. Seriously, cakap Terengganu Nora Danish nampak sangat kerasnya. She ruined it. Idea siapalah yang bagi Nora Danish cakap Terengganu. Hati kecil saya menyumpah-nyumpah, "TOK MUNG!" It's loud. Louder than you can imagine. Louder than everything else.
4. Zizan dan Shaheizy Sam sebenarnya serasi bersama di layar. Ada kontras di antara mereka. Macam Shaheizy sebagai polis KL yang serius nak mati, beza dengan Zizan yang laid back dan banyak melawak...
5. ...tapi sebenarnya Zizan tak melawak. It's meant to be that way bila dia cakap Terengganu. Orang luar KENA faham. We're gifted and born with it....
6. ...sebagai contoh: ketika Zizan dalam adegan yang paling emosional yang anda tak pernah tengok sebelum ni.
7. Watak-watak bad guy dalam filem ni memang badass. Tahap hati kering punya penyangak. Dia boleh jadi lagi jahat dan sadis tahap R-rated kalau tak kena menjawab dengan LPF.
8. Amerul Affendi sebagai Mat Yam = scene stealer.
9. Sinematografinya saya kagumi, dari orang yang sama yang menyumbangkan tenaga untuk filem Songlap, Haris Hue Abdullah. Dan Songlap juga ialah salah sebuah filem tempatan terbaik yang anda patut tonton.
10. Ghaz Abu Bakar sekali lagi membuktikan yang beliau ialah pengarah yang harus diambil perhatian. Sebab Polis Evo ialah sebuah cereka aksi yang perlu ada dalam pasaran filem tempatan. Kalau anda menetapkan satu standard pada filem tempatan bergenre begini, Ghaz telah menganjakkannya naik ke atas.
11. Jadi jika anda berpeluang, tontonlah Polis Evo di pawagam. Plus point, kerana kerja skor filem oleh Luka Kuncevic buat pengalaman sinematiknya lebih bergegar.

P/S: Soundtrack filem Joe Flizzow dan Sonaone dalam filem ini agak Subang Jaya jika nak dibandingkan dengan isi filemya yang 'jual ikan'.

RATING: 7.5 / 10

PLOT: Filem ini mengisahkan dua anggota polis, Inspektor Khai (Shaheizy Sam) dan Inspektor Sani (Zizan Razak) yang mempunyai personaliti yang sangat berbeza tetapi mereka harus bekerjasama untuk menjatuhkan sebuah operasi pengedaran dadah.

TRAILER:Pengarah: Ghaz Abu Bakar
Cerita & Lakonlayar: Joel Soh, Kyle Gounting, Anwari Ashraf, Adib Zaini
Pelakon: Shaheizy Sam, Zizan Razak, Nora Danish, Wan Hanafi Su, Pablo Amirul, Amerul Affendy, Harun Salim Bachik
Muzik: Luka Kuncevic
Suntingan: Nazim Shah
Syarikat produksi: Tayangan Unggul
Pengedar: Astro Shaw
Tarikh tayang: 17 September 2015
Laman rasmi: http://www.polisevo.com

GAMBAR Sekitar sidang media pelancaran filem Polis Evo di Hard Rock Cafe, Kuala Lumpur pada 3 Ogos 2015:

GAMBAR Sekitar malam gala tayangan POLIS EVO di GSC Pavilion pada 2 September 2015

No comments:

Related Posts with Thumbnails