Followers

Friday, November 06, 2015

Sidang media CAHAYA JIWA - Amy Search & Saiful Kadir

Isnin lalu di Platinum Sentral, Kuala Lumpur telah berlangsungnya majlis sidang media dan pelancaran CAHAYA JIWA - Amy Search & Saiful Kadir. Sebuah kolaborasi yang bersifat percubaan kreatif di mana ia menampilkan pameran seni khat islam hasil karya pelukis Saiful Kadir yang bergandingan dengan Amy Search, dengan hasil jualan lukisan akan disumbangkan ke Al-Bayan School of Quran & Hadith.

Pada hari pameran nanti iaitu 23 hingga 25 Disember 2015 (bersempena dengan sambutan Maulidur Rasul) di perkarangan Istana Budaya, Kuala Lumpur, lebih 40 buah hasil karya indah akan dipersembahkan dan dibuka untuk jualan buat mereka yang berminat dengan harga sebuah lukisan bermula dari RM5,000 hingga RM15,000 bergantung pada medium. Menurut pelukisnya Saiful Kadir, selain untuk tujuan dana, pameran lukisan ini juga mahu mengajak anak-anak muda untuk meminati dan menghargai seni khat yang dahulunya lebih dikenali sebagai seni tipografi Islam tetapi hari ini diberi pendekatan yang lebih kotemporari dengan permainan warnanya.

Menurut Amy Search pula, beliau mengakui mula terpaut dengan seni khat hanya selepas sekali bertemu dengan Saiful Kadir. Hasil kerja Saiful cukup dikagumi oleh Amy dek kerana kehalusan pembuatannya serta ketinggian nilai estetikanya. Kolaborasi ini juga merupakan inisiatif pertama Amy Search dalam memperkenalkan siri projek jelajah Cahaya Jiwa di mana dalam perancangan, ia akan menjelajah seluruh tanah air dalam misi Amy dam Saiful menyebarkan keindahan seni khat Islamik serta mengumpul dana untuk meneruskan kelangsungan Al-Bayan School of Quran & Hadith.

Pameran ini dibawakan oleh Mask Team PR & Events (yang turut membawakan konsert Malam Kalimah Cinta - Hafiz Hamidun dan Opick pada tarikh yang sama) dengan kerjasama Istana Budaya. Bagi yang berminat untuk membeli lukisan seni khat sambil beramal bolehlah lawati instagram @CahayaJiwa.My untuk maklumat lanjut.

No comments:

Related Posts with Thumbnails