Followers

Tuesday, November 10, 2015

Ulasan filem: THE MARTIAN

Apa yang membezakan filem ini dengan filem eksplorasi marikh yang pernah dihasilkan ialah it wasn't like Adam West On Mars (rujuk Robinson Crusoe on Mars). The Martian tidak begitu. Kalau tak, kita dah ada planet berapi dan seekor monyet sebagai peneman. Apa yang saya faham, filemnya memang banyak merujuk jurnal harian Andy Weir dalam menghasilkan naskhah The Martian sebelum ia jadi novel yg hit. Dia telah mengkaji kebarangkalian untuk jadi survival di planet merah. Andy menulis dalam nada, "ok, jangan panik!", kerana itu ada perkara yang buat orang media fikir "kau biar betul kau hantar official shot macam ni?!"

Ianya filem 'feel good'. Ia bukan cereka survival astronaut yang gelap yang sering dijaja Hollywood yang banyak merujuk tema sci fi robinsonade. Barangkali Ridley Scott dah penat dengan cereka sebegitu sementelah penghasilan Alien. Dia hanya mahu bawa anda.... berjalan-jalan ke Marikh.

SINOPSIS: Sewaktu misi manusia ke Marikh, angkasawan Mark Watney dikatakan mati selepas ribut petir dan ditinggalkan oleh ahli-ahli kru yang lain. Namun, Watney masih bertahan dan dia mendapati dirinya terdampar di planet asing seorang diri. Dengan sedikit bekalan yang ada, dan kepintarannya, dia perlu mencari cara untuk memberi isyarat ke Bumi untuk menyatakan dia masih hidup.

Xxx

Pengedar: 20TH CENTURY FOX
Pelakon: Matt Damon, Jessica Chastain, Michael Pena, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Kate Mara
Pengarah: Ridley Scott
Berdasarkan novel dengan tajuk yang sama tulisan Andy Weir
Tarikh tayang: 1 Oktober 2015

1 comment:

eddeved said...

aku tgh tunggu bluray dia lepas tu layan dua tiga round...kau minat tgk Attack On Titan ke?

Related Posts with Thumbnails