Followers

Monday, December 07, 2015

Ulasan filem: JWANITA, arahan Osman Ali

6 out 10.

Kau tau bila bab Maya toreh-toreh tangan dan kemudian menampar Nona (Marsha) dengan ungkapan mahu menyiat tubuh Nona, that was something that I want to shout to other. 'Hey, look at this! Filem melayu perlu banyak yang begini!' Itu yang buat aku bagi rating 6. Tapi bila tengok filem as a whole, penulisan watak ni alangkah bagus kalau diperhalusi. Lebih-lebih lagi oleh mereka yg benar-benar cintakan filem begini.

Kau belum point out lagi meta dari Ombak Rindu, hahahaha!

Score tu kan. Meriah. Macam nak beraya. Ada bunyian slasher yang diselang-seli dengan video muzik lagu Aliyah, ya Allah! Adakah ini sequel Ong Bak Rindu gone awry?

Aku puji bergelen-gelen darahnya. Aku puji lakonan Cristina Suzane dengan dialog 'asal awak cantu?' berbanding skrip buku teks Sembilu Maya Karin (yang efektif juga untuk beri kontras pada watak dua beradik ini). Aku puji unsur acah-acah nekrofiliak yang mencuba dan boleh jadi jahat lagi kalau tak kena menjawab dengan LPF. Aku puji sebab ada elemen "I can't stand to see your thalidomide robot face" but that's all about it. It's laughable.

But, it's good.

Lebih sedap ditonton beramai-ramai di panggung dan menjerit. Just like the old days of 80's Indos horror flick, macam Penghuni Hutan Perigi, hanya kerana Osman Ali tak dapat cari filem 35 mm untuk beri rasa seram analog sepertimana rujukannya, Dario Argento salah satunya. Aku bersumpah orang depan aku ni cover penglihatannya dengan mengangkat tudung setinggi-tingginya kerana tak berani nak tengok imejan angker di layar yang buat aku menjerit ketawa kengerian bagai Jada Pinket yang terkapar kelemasan darah di layar permulaan filem Scream 2.PLOT: Seorang perempuan bernama Jwanita mengalami masalah mental yang serius selepas diculik dan kemudian sering didera secara mental dan fizikal oleh ibu bapa angkatnya yang juga merupakan pengamal ilmu hitam. Sinar harapan mula muncul dalam hidupnya apabila dia bertemu dengan Farhan, iaitu seorang doktor yang merawatnya selepas dia membunuh kedua ibu bapa angkatnya itu. Namun segalanya musnah apabila Jwanita mendapat tahu bahawa Farhan merupakan tunang kepada adik kandungnya, Julaika. Selepas menghilangkan diri pada hari perkahwinan Farhan, Jwanita muncul semula bersama dendam yang lama tersimpan.

Klasifikasi: 18
Tarikh Tayangan: 24 September 2015
Genre: Ngeri
Durasi: 1 Jam 40 Minit
Penerbit: Nuansa Sdn Bhd
Pengedar: Empire Film Solution
Pelakon: Maya Karin, Bront Palarae, Cristina Suzanne Stockstill, Marsha Milan, Umie Aida
Pengarah: Osman Ali

Foto sekitar tayangan gala filem JWANITA pada 8 September dan 21 September 2015 di sini.

____________________________________________________________________

No comments:

Related Posts with Thumbnails