Followers

Sunday, March 13, 2016

Ulasan filem: RUBY SPARKS (2012)

Aku suka filem ini. Ia seolah-olah aku yang sedang menulis, dan Zoe Kazan ada di depan aku. Dan aku jerit, "aku tak nak kau jadi macam tu!", being hipster chick and all that. But you know what? Dia tetap begitu. Dan sebenarnya aku suka dia begitu, menerimanya begitu tapi itupun bukan idea aku, sebab kalau aku menulis tentang perempuan sekalipun, semua ilham itu datang dari perempuan serta perangai mereka yang aku kenal, and it's unpredictable.

Unless, aku tak pernah kenal perempuan (pernah berlaku) dan maklumat yang aku terima tentang perempuan di buku dan televisyen adalah salah belaka (pernah berlaku).

Filem ini mewakili aku sebagai penulis yang writer's block, lebih teruk daripada itu, aku tak pernah tulis dan terbitkan apa-apa fiksyen pun, apatah lagi tentang perempuan. Mungkinlah pada satu sisi, filem ini melalui watak Calvin lakonan Paul Dano, mewakili diri aku sebagai hopeless romantic tapi itupun salah sendiri, sebab tak make a move....

Untuk melihat Zoe dan Paul Dano yang sebenarnya a real life couple offscreen pun awkward bagi aku sebab garisan antara fiksyen dan realiti mulai kabur.

Filem ini aku lihat sebagai a great contender bagi filem rom-com macam (500) Days of Summer, macam lah... sehingga kau perasan yang kepelikan dalam filem ini ialah perkara biasa bagi duo pengarahnya, Jonathan Dayton dan Valerie Faris kalau kau ikut kerja MTV mereka yang genius (mereka boleh bikin drama yang meruntun kalau kau tak tahan mereka dari membikinnya). Dan aku nantikan karya terbaru mereka, adaptasi novel I'm Proud of You: My Friendship with Fred Rogers.

Paul Dano aku rasa lagi hebat daripada Joseph Gordon Levitt.

Arahan: Jonathan Dayton & Valerie Faris
Lakonlayar: Zoe Kazan
Lakonan: Paul Dano, Zoe Kazan, Annette Bening, Antonio Banderas, Steve Coogan, Elliott Gould, Chris Messina
Muzik: Nick Urata
Sinematografi: Matthew Libatique
Suntingan: Pamela Martin
Studio: Bona Fide Productions
Edaran: Fox Searchlight Pictures
Tarikh tayang: 25 Julai 2012

No comments:

Related Posts with Thumbnails