Followers

Sunday, October 02, 2016

Ulasan filem: KIPIDAPP! SELAMATKAN HARI JADI

1. Basically, filem Kipidapp! Selamatkan Hari Jadi ni aku boleh translate sebagai Kartina Aziz selamatkan the entire film.

2. Kalau kau letak lower expectation, filem ni bagus juga solely because of Kartina Aziz punya performance. Dia ada cerita yang nak disampaikan dengan komedi yang tak terlalu menekan, berbanding dengan filem Prof Razak post-MIG-buat-company-sendiri yang ceritanya tak bergerak , komedinya try hard tapi tak kelakar.

3. Produksi MIG, di bawah pengarah Eyra Rahman. Actually Eyra did a nice job with Isteri Untuk Dijual (yang orang kutuk tapi tak tengok pun) simply because Kamal Adli dan Nora Danish memang pair yang power onscreen. What Kipidapp! lack is dynamic duo macam Kamal dan Nora (sebab dua pelakon baru MIG tak level tu pun). So, Kartina Aziz steal the show. Tak payah ajar dia pun.

4. Krypton bagi MIG ialah dari sudut teknikal sebenarnya. Bukan ideanya tapi production valuenya masih macam tahun 90'an. Katalah filem ni tukar production, tapi idea, skrip dan pelakonnya kekal, aku rasa filem ni akan lebih dihargai. Di bawah direction yang berbeza, mungkin yang annoying tu dapat dihapuskan. Penonton Malaysia dia nak kritik idea filem ni, tapi diorang tak tahu apa benda yang diorang kritik sebab filemnya diorang tak tengok. Yang dikritik mereka sebenarnya ialah nilai produksi tu berdasarkan treler dan poster saja. Jangan kata filem ni level telemovie dan layak tayang kat TV sebab aku ada tengok telemovie yang jauh lebih baik tapi masih status sebuah movie direct to tv dan tak sinematik. Filem ni cuma produksi dia je kebelakang sangat. Sound editing out, muzik yang main ambil dari pustaka muzik je, dubbing suara yang gagal yang sedikit merosakkan persembahan pelakon baru yang tak berapa cemerlang, visual yang tak menyelerakan. Semua yang kau sedia maklum tentang produksi kilang MIG sebenarnya.

5. Rani Kulup bukan pelakon, baca skrip word to word tapi nasib baik skripnya lebih baik daripada lakonannya. Kalau sesiapa yang dah kenal Rani Kulup dengan "kipidap, dongibab, jila.....", filem ini ialah self- parody buat dirinya. Surprise juga bila dia ambil role ni. Dan wataknya sebagai Tok Daddy bukannya cameo yang keluar satu dua scene saja. Boleh tahan banyak, sesuailah muka dia kat poster. Agak berisiko letak orang yang bukan pelakon dalam sebuah produksi, tapi dia memang ada star power.

6. Berbanding dengan Hantu Bungkus Ikat Tepi yang hancur, tak ada plot dan lawak menjerit yang annoying, aku boleh tolerate filem ni. Filem ni hampir nak potong mood bila dimulakan dengan watak pengarah yang berleter secara menjerit tetapi nasib baik scene awal tu je. It gets better as the story goes.

7. Kipidapp! ialah komedi romantik sealiran dengan filem Cun arahan Osman Ali atau Sweet Home Alabama, tapi versi MIG yang orang should be well aware of.

6.5 out of 10

Tarikh tayang: 17 Mac 2016
Genre: Komedi
Pengedar: METROWEALTH Pictures
Pelakon: Atikah Suhaime, Hafreez Adam, Aizat Hassan, Kartina Aziz, Rani Kulup
Pengarah: Eyra Rahman

No comments:

Related Posts with Thumbnails