Followers

Monday, October 03, 2016

Ulasan filem: VOLKSWAGEN KUNING

1. Banding dengan produk MIG yang lain, VOLKSWAGEN KUNING ni ada lain sikit, sebab dari tulisan Raja Azmi dan Shahad. Kalau tak, selamanya dikreditkan sebagai 'panel skrip MIG'. Tapi post produksinya masih lagi 'pustaka MIG'.

2. Raja Azmi pun kata kalau boleh dia cuba kurangkan feel MIG tapi tak dapat 100% selagi lead dia masih lagi pelakon MIG dan post produksinya masih MIG (paling ketara masa audio suara pelakonnya yang template studio MIG dan skor dari pustaka MIG). Aku bukan peminat Atikah Suhaime (aku masih boleh tolerate dia dalam My, Stupid Boss, but not this one). Aku ambil contoh, sebelum filem ini ditayangkan, ada treler  filem MIG lain - Dorm Melati yang dilakonkan Nadia Aqilah. Terus feel dia jadi lain. Aku jadi minat pula nak tengok filem tu. Nadia bukan bintang MIG tapi dia pernah berlakon dalam telemovie terbitan MIG, Dendam Pencinta. Aku kira dia dah bergraduasi dari situ.

3. Untuk cinema, aku tak rekomen sangat. Tapi kalau ada Astro, cubalah. Itupun sebab lakonan Azman Hasan yang bawa watak Pak Ayob yang bagi aku drive filem ini. (Azman Hasan selain berlakon dalam CEO dan KL24ZOMBIE, dia juga recurring cast dalam  telemovie arahan Al Jafree Md Yusop seperti Melur vs Rajawali dan Kembara Nak Dara. So, aku memang minat lakonan dia.)

5. Bersungguh Raja Azmi buat research backstory kereta tu sampai ke rumah lama di Perak. Tapi tu lah, nak kena seorang master of horror juga yang berkebolehan membawa cerita legenda urban Malaysia ini. Cerita VOLKSWAGEN KUNING ni dah melekat di fikiran orang Malaysia. Bukanlah Shadan Hashim tak berkebolehan. Dia ada mencipta moment dalam filem ini tapi masih rendah daripada jangkaan aku.

6. VOLKSWAGEN KUNING dihasilkan oleh team yang sama membikin telemovienya lakonan Janet Khoo era VCD dulu, tahun 2005. Expand pada backstory kereta.

6.5 out of 10

Tarikh Tayangan: 22 September 2016
Genre: Seram
Durasi: 1 Jam 24 Minit
Pengedar: METROWEALTH PICURES
Pelakon: Pekin Ibrahim (Fuad), Atikah Suhaime (Sarah),  Shahronizam (Halim), Azman Hasan (Pak Ayob), Mak Jah (Nek Jah), Amai Kamarudin (Saleh waktu muda), Fatin Afeefa (Nek Jah waktu muda), Aida Othman (Raudhah), Hanif Safuan (Suami) dan Dayang Areeda (Isteri)
Skrip dan arahan: Shadan Hashim, berdasarkan idea asal oleh Raja Azmi

No comments:

Related Posts with Thumbnails