Followers

Wednesday, November 09, 2016

Semak Keputusan Peperiksaan Anak Secara Online

Walaupun saya belum berkeluarga, tapi perlu juga saya tahu tentang SAPS. Just in case. SAPS Ibu Bapa  tu apa ye? Kenapa anak-anak dan ramai orang bercakap mengenai SAPS ibu bapa ini? Well, semua ibu bapa di Malaysia terutamanya perlu tahu tentangnya. Here we go!

Pertamanya, ibu bapa perlu  menitik beratkan pendidikan anak-anak yang mana dapat menjamin keterusan masa depan mereka di era globalisasi yang serba mencabar ini. Kita yang dewasa sentiasa mahukan  mereka berada dalam keadaan terbaik dalam pembelajaran mereka. Jadi bagaimana memastikan anak-anak terus cemerlang dalam pelajaran dan kehidupan mereka?

Pakar menerangkan, pemantauan keputusan peperiksaan mereka dapat menjamin masa depan mereka. Ini kerana keputusan peperiksaan mereka merupakan cerminan kepada prestasi pembelajaran mereka. Jadi, ibu bapa perlu sentiasa memastikan keputusan peperiksaan anak-anak mereka sentiasa terbaik!

Mungkin dulu kita boleh semak keputusan peperiksaan anak-anak melalui buku laporan yang agak tradisional (adakalanya kita terlepas pandang sebab kita pun boleh terlupa bila peperiksaan anak-anak atau tak tahu langsung) tapi ianya mudah secara online.

Ya, satu sistem semakan secara online telah diperkenalkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia bagi membolehkan ibu bapa membuat semakan keputusan peperiksaan anak-anak. Sistem ini adalah sistem SAPS Ibu Bapa yang direka bagi membolehkan keputusan peperiksaan diakses dengan mudah untuk pelajar dari tahun 1 hinggalah tingkatan 5.

Sebelum adanya sistem semak keputusan SAPS ibu bapa, para ibu bapa perlu ke sekolah setiap kali habis musim peperiksaan untuk memeriksa keputusan anak-anak. Ini melibatkan pertemuan dengan guru kelas, yang memakan masa dan tenaga.

Sistem SAPS ini juga dikenali sebagai SAPS NKRA Ibu Bapa iaitu ringkasan untuk Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS), dan NKRA ialah National Key Result Area. Ia diperkenalkan kerajaan untuk memudahkan penyimpanan data mengenai sistem pendidikan dan taraf pendidikan negara.

Untuk anda yang mahu memeriksa secara online, mudah saja. Klik pautan ini --> SAPS Ibu Bapa - Semak Keputusan Peperiksaan.
Anda digalakkan menyemak keputusan peperiksaan anak anda melalui laman web ini kerana tidak akan terjadi masalah website down atau terjadi laman tidak dapat diakses. Ikut arahan untuk semakan keputusan peperiksaan anak melalui SAPS NKRA Ibu Bapa.

Jika anda menggunakan laman web rasmi atau website lain, ia akan menyukarkan proses semakan kerana server tidak mampu menampung pengguna yang banyak dalam satu masa. Jadi laman web yang dicadangkan di atas pasti dapat membantu anda menyemak keputusan peperiksaan anak-anak dengan mudah dan tanpa masalah.

SAPS Semakan Ibu Bapa secara online ini merangkumi keputusan-keputusan setiap peperiksaan, dari murid darjah 1 hingga keputusan murid tingkatan 5. Keputusan UPSR, PT3 dan SPM juga akan dikemaskini dalam sistem SAPS NKRA ini.

Dengan kemudahan sistem ini, diharap anda sebagai ibubapa terus prihatin dan lebih ambil berat tentang pendidikan anak-anak. Tapi yang lebih penting, luangkan masa bersama anak-anak dalam hal pelajaran supaya kita dapat mengetahui tahap pencapaian mereka. Jadi tidaklah pendidikan anak-anak tercicir dan tidak kita bersikap sambil lewa saja dengan hanya tunggu keputusan peperiksaan mereka sedang tugas mendidik kita serah pada guru saja bulat-bulat. 

Kalau anda ada rakan yang berkeluarga, apa kata anda kongsikan artikel ini semoga ia membantu lebih ramai orang lebih tahu mengenai SAPS Ibu Bapa ini dan boleh semak keputusan peperiksaan anak-anak mereka hanya secara online. Sharing is caring!

No comments:

Related Posts with Thumbnails